Дори при здравите хора след употребата на твърде солена храна се появява леко подуване, което бързо преминава. Но в някои случаи такова подуване може да бъде признак за наличие на някои патологии.

Отеклите крака и лице са проблем, с който на много хора им се налага да се сблъскват. Понякога отоците възникват, поради физиологични причини, а в други случаи свидетелстват за наличието на някаква патология.

Следва да се отбележи, че здравите хора също не са застраховани срещу появата на отоци. До голяма степен това зависи от хранителния режим и характерна на питейния режим, тоест от приема на течности.

Според специалисти по ендокринология подуването на лицето може да е свързано с хипотиреоза – отслабена секреторна функция на щитовидната жлеза.

Защо от солта възникват отоци?

Както е известно организмът на човека се състои от 75% вода. Като молекулите на водата са свързани с определени вещества – белтъци, въглехидрати, минерални вещества.

За поддържане на нормална жизнена дейност организмът поддържа определен баланс на водата и солите. Основният принос е на натрия, който се съдържа най-много в трапезната сол, която ние добавяме към храната, за да ни бъде по-вкусна.

Колкото повече сол в организма на човека, толкова повече течности той трябва да задържи за поддържане на баланса. При възникване на излишък от течности организмът бързо се избавя от нея.

Именно, поради това след прием на солена храна, например на солена риба, пушено месо, сирене, кашкавал, ние изпитваме толкова голяма нужда да пийнем вода.

При употреба на голямо количество течности се увеличава обемът на кръвта, поради което на краката може да се появи леко подуване. Но ако човек няма никакви заболявания, то това подуване бързо преминава, като излишното количество сол се изведе от организма с урината.

Кога отоците създават проблеми?

Ако физиологичните отоци са незначителни и преминават бързо, то с патологичните всичко е доста по-сложно.

Ако човек има сърдечни заболявания, високо кръвно налягане или патологии на бъбреците, то употребата дори на малко количество сол може да доведе до появата на отоци.

Обикновено патологичните отоци са по-масивни и могат да са причина за неприятни усещания дълго време. При наличие на сериозни сърдечни заболявания, когато сърдечният мускул не е в състояние пълноценно да изпомпва кръвта, отоците могат да преминат само при прием на диуретични препарати.

Обикновено отоците на краката указват за заболяване на сърцето, докато отоците под очите най-често са сигнализират за бъбречни заболявания. Наличието на отоци е повод да се потърси квалифицирана на лекарска помощ.

Важно е лечението да започне своевременно с цел избягване на усложнения в бъдеще.
Според лекари отичането на краката е много по-опасно, отколкото изглежда на пръв поглед.

Ако по време на работа сте принудени дълго време да стоите седнали или пък неподвижно, а вечер краката ви болят и сякаш ви натежават. За да не станете жертва и вие на това заболяване, трябва да вземете някои профилактични мерки.

С цел предотвратяването му е необходимо да избягвате дълго време до стоите в седнало положение, да се въздържате от тютюнопушене, редовно да спортувате, за да подобрите кръвообращението не само в крайниците, но и в цялото тяло. Ако ви предстои дълго пътуване намерете време да поразмятате краката и същевременно да пиете много течности.