Маслините са сред най-широко използваните плодове в света.

Да, те не са зеленчуци, плодове са. И все пак плодове или зеленчуци, прочетете надолу, за да разберете защо да ги включвате в диетата си!

Антиоксидантите, намиращи се в черните маслини подпомагат предотвратяването на окисляването на холестерола в кръвоносните съдове.

Това намалява шанса за сърдечен удар. Маслините няма да навредят на сърцето ви.

Да, те са много богати на мазнини, но на полезни мазнини, които няма да създават трудности на сърцето ви.

Напротив, маслините са богати на мононаситени мазнини, които намаляват шансовете за сърдечно-съдови заболявания и намаляват нивата на вредния холестерол.

Освен това, мононаситените мазнини свалят кръвното налягане, съгласно най-новите проучвания.

Консумацията на маслини, мариновани в мононаситени мазнини, насърчава загубата на тегло, защото забързва вашия метаболизъм.

Звучи като наистина прекрасна диетична новина нали ?

Зехтинът помага да да се отървете от неприятните мазнини по корема, разграждайки мастните клетки отвътре. Освен това той намалява чувствителността към инсулин.

Хората, които ядат маслини, напрактика приемат по-малко калории и се чувстват по заситени.

Тези хора имат по-високо съдържание на серотонин в кръвта, хормон, който кара човека да се чувства сит.

Едно от множеството благоприятни функции на маслините е, че те помагат срещу появата на рак!

Маслините са природни антиоксиданти и противовъзпалители. Това ги прави естествено лекарство, което бори много заболявания, включително и рак.

Витамин Е, който се съдържа в черните маслини, може да помогне за неутрализацията на антиоксидантен стрес, който е една от причините за появата на рак.

Маслините неутрализират свободните радикали в антиоксидантния стрес и по този начин го премахват.

Маслините са и обезболяващи. Антиоксидантните и противовъзпалителни съединиения, съдържащи се в маслините, могат да действат като естествено болкоуспокояващо.

Това химично съединение се нарича олеокантал. В него има доза равняваща се на 10% от Ибупрофен, обезболяващо за възрастни.

Черните маслини подхранват, подсилват и хидратират косата и кожата, тъй като те са богати на киселини и антиоксиданти.

Един от основните компоненти е витамин Е. Той работи чудно, когато се усвои от организма. Витаминът предпазва кожата от рак и преждевременно стареене.

Можете да мажете кожата си със зехти, с цел тя да бъде по-нежна и чиста. След около 15 минути, измийте обилно и се насладете на резултата.

Известно е, че екстракт от маслини работи и като анти-хистамини на клетъчно ниво. Хистаминът е молекула, чието количество в организма драстично се повишава при алергии.

Анти-хистаминовият ефект е най-вероятната причина за противовъзпалителните ползи, идващи от маслините.

Вие ще бъдете в състояние да дишате лесно и да имате по-добро кръвообръщение, когато консумирате маслини.

Те дори могат да играят ролята на анти-алергенна диета.

И накрая, но не на последно място, черните маслини имат високи съдържание на желязо.

Червените кръвни клетки имат способността да пренасят кислород в тялото поради наличието на желязо. Ето за това то е толкова важно за нашия организъм.

Липсата на желязо може да направи нашите тъкани слаби. Ето защо маслините са един чудесен източник на хранителни вещества.

Този малък плод се смята от някои диетолози като суперхрана поради наличието си на толкова много полезни вещества.

Благодарение на всички витамини, минерали и полезни свойства, маслините са чудесната добавка, която да включим в нашата диета!