Бъдете внимателни - възможно е точно в този момент да игнорирате симптомите на рака.

Това заболяване е с възможно най-ниския процент на оцеляване, на ако рано се постави диагноза, човек има много по-голям шанс да се излекува или да живее по-дълго.

Проучване на Cancer Research U. K. доказва, че 50% от възрастните хора поне веднъж в живота си са чувствали симптоми, характерни за рака, но само 2% от тях са ги свързали с точно това заболяване.

"Не сме сигурни защо, но изглежда има голямо разминаване между това какво хората знаят на практика за рака и начина, по който го отнасят към самите себе си", казва съавторът на проучването д-р Катрина Уайтейкър от University College London.

"По този начин колкото и силно да са изразени тези симптоми, много малко хора допускат, че ракът е причина за тях", допълва тя.

Ето и някои от най-разпространените симптоми на карцином в тялото.

1. Постоянна кашлица

Упоритата кашлица често показва, че нещо не е наред с дихателната ви система. Но ако тя продължава твърде дълго, или пък е придружена с отхрачване на кръв, тогава е друга история.

"Повечето видове кашлица не са причинени от рак, но със сигурност упоритата кашлица трябва внимателно да бъде диагностицирана, за да се изключи заболяване като рак на белите дробове", казва Тереза Бартоломео Бевърс, професор по клинична превенция на рака и медицински директор на Cancer Prevention Center в MD Anderson Cancer Center.

Тя съветва при упорита кашлица веднага да си направите скенер или ядрено-магнитен резонанс, защото това може да спаси живота ви.

2. Промяна в навиците на изхождане

Промяната в навиците на стомашно-чревния тракт може да бъде повече от неприятно неразположение. Според Тереза Бартоломео Бевърс, промяната в режима на изхождане може да бъде ранен симптом на рака на дебелото черво.

Затруднената дефекация може да означава, че има натрупвания, които пречат на нормалния транзит в червата. Но при всички случаи, лекарят трябва да препоръча колоноскопия за изясняване на състоянието, препоръчва проф. Бевърс.

3. Продължителни промени в уринирането

Колко често уринирате? Как изглежда урината ви, какъв е цветът й, прозрачна ли е? Отговорите на тези въпроси може да бъдат много полезни, ако трябва да бъдете диагностицирани с рак.

Ако в урината ви има кръв, това може да е знак за рак на пикочния мехур или бъбреците. Добрата новина е, че кръвта в урината в повечето случаи се дължи на инфекция на уринарния тракт, казва Тереза Бартоломео Бевърс.

4. Необяснима болка

Болката по принцип не е характерен симптом на рака, но когато тя продължава дълго време, картинката може да е друга. Най-малкото, болката, според това къде и колко често я чувствате, трябва да бъде изследвана при медицински специалист.

"Повечето видове болка не се дължат на ракови заболявания, но една продължителна болка при всички случаи трябва да бъде изследвана от лекарите", казва проф. Бевърс.

"Например ако дълго време се оплаквате от главоболие, това далеч не означава, че имате тумор в мозъка, но е добре лекар да изключи тази възможност", казва ученият.

И допълва: "Продължителната болка в гърдите може да е симптом за рак на белите дробове, а болката в коремната област - за тумор на яйчниците".

При всички случаи е добре да сте наясно защо изпитвате болка. В противен случай излагате здравето и живота си на риск.

5. Промяна във вида на бенките

Бенките също могат да бъдат симптом на рака. Ако забележите нова бенка, или пък видите, че стара бенка е променила своята форма, размер или структура, консултирайте се незабавно с дерматолог.

6. Възпаление, което не преминава

Нашето тяло има способността да се самолекува. Но ако страдате от някакво възпаление, което не преминава за повече от три седмици, консултирайте се с лекар. Такова упорито възпаление може да бъде знак за карцином.

7. Неочаквано кървене

Характерен симптом на рака на цервикалния канал може да бъде вагинално кървене, извън рамките на нормалния месечен цикъл. Кървенето от ректума, от друга страна, може да е знак за рак на дебелото черво.

Просто запомнете - всякакво неочаквано кървене трябва да бъде обсъдено с личния ви лекар.

8. Внезапна загуба на тегло

Внезапната загуба на килограми, освен ако не сте на диета или не спортувате упорито, винаги трябва да ви включи червената лампа.

Повечето зрели хора се опитват да отслабнат, но ако това става без никакви усилия, може да е знак за сериозен здравословен проблем, предупреждава Тереза Бартоломео Бевърс. Повечето тумори, припомня тя, причиняват рязка загуба на тегло.

9. Наличие на бучка

Ако се натъкнете на бучка, когато обследвате тялото си, независимо колко е малка, трябва да се прегледате при лекар. Бучката в гърдите при жените и в тестисите при мъжете често пъти са симптом за рак на млечната жлеза или на простатата.

10. Затруднения при преглъщането

Продължителните затруднения при преглъщането на храна са важен предупредителен знак за евентуален тумор. Два вида рак обикновено се свързват със затруднено преглъщане - на шията и езофагеалният рак.