Какво е протеин?

Протеинът е жизненоважен хранителен елемент, необходим за изграждане, поддържане и регенериране на тъкани, клетки и органи в тялото.

Всяка клетка в тялото ви съдържа протеини и те са основна част от кожата, косата и ноктите.

Протеинът образува химикали в тялото, като например ензими, които са отговорни за много метаболитни процеси, които поддържат живота.

Когато ядете храни, богати на протеин, вие приемате 20-те основни аминокиселини.

Тези аминокиселини са основни градивни елементи на организма, отговарящи за неговия растеж и развитие.

Аминокиселината триптофан влияе на настроението, защото стимулира производството на серотонин, което може да облекчи симптомите на депресия и тревожност.

Освен това е доказано, че триптофанът подобрява цялостната когнитивна функция.

Повечето животински източници на протеини са продукти като месо, риба, яйца, млечни продукти.

Консумирайки тези храни, вие със сигурност ще набавите на тялото си нужното му количество аминокиселини.

Докато растителните източници на протеин, като боб, зеленчуци и ядки, често не разполагат с една или повече от незаменимите аминокиселини.

Все пак, това не означава, че задължително трябва да ядете само животински източници на протеин, за да си набавите аминокиселини.

С приемането на голямо разнообразие от растителни източници на протеин всеки ден, може да се гарантира, че тялото ви ще получи всичко, съдържащо се в месото, от което се нуждае.

Ползите за здравето, които протеина носи със себе си

Протеинът дава енергия, за да се изправите, да станете и да продължите!

Но все пак твърде много протеин може да бъде вреден за хора с бъбречни заболявания, диабет и някои други хронични заболявания.

Но за това има и алтернативни източници.

Ако си набавите висококачествен течен протеин, можете да бъдете сигурни, че имунната ви система ще функционира правилно, а сърцето ви ще е в добро здраве.

Протеинът е от жизненоважно значение за растежа и развитието на децата

Чрез добър прием на протеин, вашето дете ще бъде предпазено от заболявания като диабет, и болести на сърдечно-съдовата система.

Диета, богата на висококачествени протеини, може да ви помогне да постигнете по-трайна памет и по-бистър ум.

Протеинът е важен елемент от здравословното и балансирано хранене, който ще подобри количествата ви енергия и ще оптимизира вашата устойчивост срещу стрес, тревожност и депресия.

Протеинът подпомага растежа и развитието на ноктите и косата.

Ако искате да отслабнете, наблегнете на дневния си прием протеини, той ще ви помогне да поддържате здравословно тегло.

Ключът към това да бъдете здрави и да набавяте на тялото си всичко, което му е нужно е, да знаете каква храна, кога и по колко трябва да приемате.

Риба: Повечето морски дарове са с богато съдържание на протеин и ниско съдържание на наситени мазнини. Това прави рибата отличен член на здравословното меню.

Домашни птици: Пилешко и пуешко! При премахване на кожата им те стават изключително бедни на мазнини и богати на протеин.

Бобови култури: Боб, фасул, леща, грах. Те са доста богати на растителен протеин, също толкова важен, колкото и жовотинския. Освен това ще забързат метаболизма ви, поради високото им съдържание на фибри.

Нискомаслени млечени продукти: Сиренето, кашкавала и киселото мляко са чудесен източник на протеини, калций и калий. Те са богати на протеин и сравнително бедни на мазнини. При кашкавала внимавайте, когато избирате вид, защото има и някои, които са досра калорични!