Когато мислите за средиземноморска храна, вероятно си представяте пица и паста от Италия и хумус от Гърция.

Тези ястия обаче не се вписват в никакви здравословни хранителни планове, рекламирани като "средиземноморски."

Истината е, че средиземноморската диета се състои предимно от плодове и зеленчуци, морски дарове, зехтин, зърна и още храни, които помагат срещу сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак, диабет и когнитивен упадък.

След Втората световна война, проучване, водено Енсъл Кийс от фондацията Mayo, разгледа хранителните навици и здравословното състояние на почти 13 000 души на средна възраст в САЩ, Япония, Италия, Гърция (включително Крит), Нидерландия, Финландия, и Югославия.

Забележително е, че добре нахранените американски мъже са имали повече сърдечно-съдови заболявания, отколкото тези в страните, чиито диети са били ограничени от лишенията на войната.

Мъжете на остров Крит, може би най-бедните участници в проучването, са били най-здрави. Това се дължи на физическия труд и тяхната уникална хранителна пирамида.

Средиземноморската диета се основава на хранителните традиции на остров Крит, Гърция и Южна Италия. В тези райони процентът на хронични заболявания сред населението е най-малък в света, а продължителността на живота на възрастните е сред най-високите.

Но все още не сме съвсем запознати със Средиземноморската диета и за нея има много заблуди. Кои са петте най-големи мита?

Мит 1: Средиземноморската диета е скъпа

Факт: Ако готвите ястия от боб или леща като основни източници на белтък, зеленчуци и пълнозърнести храни, тогава Средиземноморската диета е по-евтина от ястия от месо, сирене и преработени храни.

Мит 2: Ако чаша вино помага за сърцето, ефектът от три чаши е троен

Факт: Умерените количества червено вино (едно питие на ден за жените, две за мъжете) със сигурност имат уникални ползи за здравето на сърцето, но консумацията на твърде много вино има обратния ефект. Повече от две чаши вино може дори да навредят на сърцето.

Мит 3: Яденето на паста и хляб е средиземноморския начин на хранене

Факт: Обикновено, в Средиземноморието не ядат огромни чинии с паста, както го правят американците. Вместо това, макаронените изделия обикновено са гарнитура с обем около 1/2 до 1 чаша. Останалото в чинията са салати, зеленчуци, малко месо, филия хляб.

Мит 4: От традиционната Средиземноморска диета се отслабва

Факт: Хората, които живеят на гръцките острови, не се радват на добро сърдечно-съдово здраве само благодарение на храната. Те изкачват стръмни хълмове, работят в градината, грижат се за животните си. Физическият труд играе голяма роля.

Мит 5: Средиземноморската диета касае само храната

Факт: Храната е огромна част от хранителния режим, да, но не пренебрегвайте начина на живот на хората по Средиземноморието.

Когато се хранят, те не стоят на бюрото или пред телевизора, не ядат бързо под стрес, а го правят спокойно и лежерно, в компанията на други хора. Това е също толкова важно за вашето здраве, колкото и онова, което е в чинията ви.

Ползи за здравето от Средиземноморска диета

Традиционната Средиземноморска диета, състояща се от големи количества пресни плодове и зеленчуци, ядки, риба и зехтин, съчетана с физическа активност, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак, диабет тип 2, Паркинсон и болестта на Алцхаймер.

Това е така, защото храната е богата на фибри, не включва преработени храни и червено месо, освен това насърчава пиенето на червено вино вместо твърд алкохол.