Според учените е полезно жените да повишават своето тегло по време на бременност, защото в така детето им ще бъде защитено от влиянието на вредни вещества, които се съдържат в тялото на майката.

Повишете теглото си по време на бременност, то предпазва децата ви, съветват специалистите.

Тези бременни жени, които не качват достатъчно килограми по време на бременността, губят своята собствена мастна тъкан по време на развитието на плода.

Това води до освобождаването на различни мастно-разтворими вещества, като пестициди, в кръвта на майката и следователно тези вещества може да се отложат в тялото на детето.

„Ние вярваме, че адекватното наддаване на тегло по време на бременност може да помогне за намаляване на концентрацията на вредни вещества, съдържащи се в мастната тъкан, като по този начин намалявате тяхното въздействие върху плода”- казва Джонатан Кевиерес, епидимолог в университета в Монреал.

Излагането на вещества, принадлежащи към групата на устойчивите органични замърсители върху развитието на плода, може да доведе до отклонения в развитието на детето, както и влошаването на състоянието на имунната система и хормонални нарушения.

В новото проучване участват 325 бременни жени от град Авила, Испания. Учените са идентифицирали количеството на килограмите, натрупани от всяка жена по време на бременността и са измерили нивата на 35 специфични химикала в кръвта на пъпната връв.

Някои от тези вредни химикали включвали бромирани добавки и органохлоринови пестициди като ДДТ и полихлорирани бифенили. Според проучването, ефектът на тези химикали върху плода намалява с увеличаване на теглото.

Анализирани са били и някои други фактори, които биха могли да повлияят на концентрацията на вредни вещества в тялото на детето, като например възрастта на майката и хранителния  режим, който тя спазва.

Оказа се, че тези фактори имат въздействие само от концентрацията на двете вещества - обмяната на продукт наречен бета- НСН и ДДТ метаболит - ДДЕ.

ДДТ е забранен в САЩ през 1972 година, заради опасно токсично натрупване в околната среда. Използването на линдан в селското стопанство е било преустановено през 2006 година в резултат на възможното въздействие върху нервната система.

Когато покачвате 450 грама тегло по време на бременността, има понижение в нивото на ДДЕ с 0,75% и намаляване на бета-НСН с 1,4 %.

Средностатистически жената повишава теглото си с около 13 килограма по време на бременността, което може значително да намали количеството на вредни химикали в кръвта( ДДЕ С 22% и бета НСН 42 %).

Световната здравна организация препоръчва нормалното наддаване на тегло по време на бременност да е средно между 11 и 16 кг. Според учени от Университета в Овиедо, Испания, ако бременна жена има недостиг на мастна тъкан, тя може да загуби съществуващите мастни депа по време на последния триместър, когато бебето нараства най-бързо.

Този ефект  на „мобилизация” на мазнините в отговор на нуждите на плода може да започне освобождаването на различни органични замърсители в кръвния поток. След това те могат да преминат през плацентата и да стигнат до плода.

Тези находки са публикувани в специализирано издание за околната среда, здравето и перспективите за бъдещето в екологично отношение.

Бременността не е време за диета, подчертават учените. И съветват: обърнете внимание на вашия хранителен режим и се старайте да наддадете тегло правилно, така че да можете да се грижите за бъдещото си бебе.