Всички знаем за боба, но има още доста храни, които предизвикват газове – храни, които допринасят за чревен дискомфорт и подуване.

Ако подутият корем се е превърнал в проблем за вас, то познаването на тези газообразуващи храни може да ви помогне, за да избирате храната си правилно.

Храните, които предизвикват газове съдържат определени захари като фруктоза, лактоза и др. Тези съставки не се преработват напълно в стомаха и отиват в червата, където бактериите ги разграждат. Крайният резултат от това разграждане – газове.

Много от тези храни са полезни, предлагат солидни хранителни облаги. Така че е по-добре точно да определите кои храни са проблем за тялото ви, а не да започнете жестока диета.

Когато намерите храна, която е проблемна за вас, проверете дали в малки количества има същия ефект, за да можете все пак да се възползвате от хранителните й облаги.

Важно е и това, че храната не е единствената причина за появата на газове. Някои навици, като пушенето и дъвченето на дъвка, предизвикват поглъщането на въздух, което после се превръща в подут корем.

Лишаването напълно от определени храни не е единственият начин за намалянето на газовете. Има много ефективни опции, които помагат на тялото да преработи захарите, за да може да ядете тези храни без това да се превръща в проблем за тялото ви.

Следните зеленчуци са най-вероятните виновници за образуването на газове, поради факта, че съдържат фруктоза и други подобни вещества. Помнете, че те всъщност са много полезни и ги избягвайте, само когато имате абсолютната нужда да предотвратите всякакви газове.

Газообразуващи зеленчуци:

-артишок
-аспержи
-броколи
-брюкселско зеле

-зеле
-карфиол
-целина
-лук
-грах
-сладки картофи

Най-газообразуващите бобови растения:

-печен боб
-черен боб
-черен грах
-боб в масло

-бял боб
-фасул

-лимски фасул
-светъл фасул

Газообразуващи плодове:

-ябълки
-кайсии

-манго
-портокали
-праскови

-круши
-сливи
-диня

Сушени плодове:

-кайсии

-сушени сливи
-стафиди

Млечните продукти предизвикват газове дори и без да имате съответната диагноза. С остаряването, започваме да произвеждаме все по-малко от ензима лактаза, който е нужен за преработването на лактозата (захарта в млякото и другите млечни продукти) и така газообразуването от млечните продукти може да се превърне в проблем.

Ето няколко млечни продукти, които спомагат подуването на корема:

-мътеница
-крема сирене
-бита сметана
-сладолед

-мляко
-рикота
-преработени храни, които съдържат млечни продукти

Като цяло пълнозърнестите храни съдържат много витамини и са полезни, но някои съдържат рафиноза (вид захар, която може да предизвиква газове). Ето някои от тях, с които не трябва да се прекалява:

-ечемик
-ленено семе
-ръж
-пшеница

Подобен ефект се получава и от следните напитки, които често съдържат фруктоза или сорбитол:

-бира
-плодови сокове
-газирана вода

Понякога причината за поява на газове, може да е нещо, на което не обръщаме особено внимание. Много хора не знаят, че един от големите виновници за появата им са диетичните дъвки.

Много от диетичните продукти съдържат сорбитол, който се ферментира от бактериите в червата, което води до нежелани газове. Четете внимателно етикетите, когато купувате диетични дъвки, захарни изделия или храни за закуска, за да сте сигурни, че те не съдържат сорбитол.