Хората сме различни и всеки преживява събитията, които му се случват по различен начин и с различна нагласа. Все пак, надали има човек, който никога не е страдал от онова неприятно чувство на безпокойство.

Независимо дали ще е породено от случващото се в света или от лични драми – безпокойството може да повлияе на целия ни живот, а в дългосрочен план ще увреди нашето психическо, та дори и физическо здраве. Затова е време да потърсите решение за справяне с този проблем.

1. Масаж

Знаем, че в това натоварено ежедневие трудно бихме могли да отдадем времето си на дейност, която е свързана с почивка, лежане и релакс. Но американски проучвания показаха, че класическите техники за масажи (практикувани от професионалист) биха могли да помогнат за справянето със пост травматичния стрес и дори водят до напредък в излекуването на клинична депресия.

Затова е добре да отделине час-два за масаж, за да подобрите емоционалната си стабилност. Доворете се на човек, който ви кара да се чувствате комфортно, изключете телефона си и се отдайте на преживяването.

2. Медитация

Медитацията е техника за успокояване на съзнанието, която има за цел да ни отдалечи от миналото и бъдещето и да ни фокусира върху настоящия момент.

За някои хора, медитацията може да бъде налудничава, но има безспорни доказателства, показващи, че тази техника има удивителен ефект върху емоционалното състояние на човек и е помагала на много хора да преодолеят депресивни състояния.

Пробвайте да останете сами за 10-15 минути, като застанете в удобна поза и се съсредоточите дълбоко върху дишането си. Така ще можете да релаксирате съзнанието си.

3. Мило дневниче…

Много от нас, най-вероятно, са си водили дневници в детството. И ако и вие спадате към тази група знаете колко приятно беше чувството да разказваш деня си.

Оказва се, че писането и споделянето на лични преживявания върху лист може да ни отърве от негативните мисли, показват проучвания.

Скандинавски експеримент показал още по-впечатляващо откритие. Група от хора, оплакващи се от безпокойство, били помолени да запишат своите негативни мисли и лоши очаквания в дневник за период от няколко седмици.

След приключването на експеримента, по-голямата част от включилите се, споделили, че воденето на този дневник им ги е накарало да се почустват подготвени и емоционално стабилни по време на стресиращи събития.

Така че, инвестирайте в тетрадка или дневник и в края на всеки ден, започнете да записвате всички емоции, които сте изпитали през деня и ситуациите, които са предизвикали у вас емоция. Добра идея е да пробвате и, по-горе описаната, скандинавска «техника».