Яйцата са едни от най-използваните хранителни продукти във всяко домакинство. Малко са хората, които не харесват омлет или не приготвят десертите си с яйца. Оказва се, обаче, че яйцата са и едни от най-разпространените алергени. Да не забравяме, че невнимателното отношение към приготвянето и избирането им, може да ни причини сериозни поражения.

Именно заради това решихме в днешната статия да статия да се опитаме да разгледаме всички ползи и вреди, които би ви донесла консумацията им.

С какво са полезни яйцата

  • Яйцата съдържат повечето от хранителните вещества, които са нужни на организма ни. В тях са открити следните витамини и минерали: витамини D, А, К, В2, В5, В6, В12, Е, К, фолат, фосфор, селен, калций, цинк;
  • Яйцата са изключително ценен източник на омега-3 мастни киселини. Те участват при изграждането на стените на клетките и заради това са необходими за нормалното функциониране на организма ни;
  • Според проучване, хапването на до 2 яйца дневно в продължение на 2 месеца, повишава нивата на „добрия“ холестерол с 10%.HDL или добрият холестерол с висока плътност помага за разширяване на кръвоносните съдове и намаля риска от образуване на тромби;
  • Главно в жълтъка на яйцето се съдържа голямо количество холин. Холинът участва в синтезирането на един от най-важните невротрансмитери, а именно ацетилхолин. Ацетилхолинът е изключително важен за развитието на паметта и координацията на движенията;
  • Консумацията на яйца е важна и за бременните. Именно холинът в яйцата спомага за правилното затваряне на невралната тръба на бебето, от която се развива и неговата нервна система;
  • По-горе, забравихме да споменем, че в жълтъците на яйцата се съдържат веществата лутеин и зеаксантин. Те също са изключително важни за здравето ни и, по-точно, за доброто очно здраве. Редовната консумация на яйца, при възрастни хора, значително намалява риска от развитие на катаракта;
  • Консумацията на яйца, доказано, може да увеличи размера на частиците на „лошия“ холестерол, което специалистите свързват с по-малък риск от възпалителни заболявания и патологии на кръвоносните съдове.

С какво са вредни яйцата

  • Яйцата са много богати на холестерол. В едно яйце се съдържа близо 200 мг холестерол, което е около 2/3 от препоръчителния дневен прием. При много хора, редовната консумация на яйца може да доведе до повишение в нивата на общия холестерол;
  • Много хора имат алергия към яйчния белтък, затова е добре да внимавате, когато давате яйце на детето си за първи път;
  • Яйцата носят потенциален риск от бактериална зараза.