Ако сте с наднормено тегло консумацията на малко количество прясно или сушено манго всеки ден спомага за контролиране на нивата на кръвната захар.

Това всъщност е заключението на малко пилотно проучване, публикувано в списание „Nutrition and Metabolic Insights“.

Това пилотно изследване е насочено към изследване на въздействието от консумацията на манго върху антропометричните данни, биохимичните параметри и състава на тялото при хора на зряла възраст с наднормено тегло.

Участниците в 12-седмичното изследване са 20 души на зряла възраст /11 мъже и 9 жени/ във възрастовия диапазон 20-50 години с индекс на телесната маса от 30 до 45.

Включените в проучването хора били помолени да запазят обичайния си хранителен режим, навици и дозите на предписаните им медикаменти, но всеки ден трябвало да консумират по 10 грама лиофилизирано манго /изсушено и замразено/.

Редовният прием се контролира чрез 3 дневни отбелязвания в специално създадени дневници на храненето на всеки от участниците.

Изследвания на включените в проучването били проведени в началото, след края на 6-тата и в края на 12-тата седмица след започването на приема манго „суплементът“.

Ръстът, теглото, обиколката на талията и на бедрото са измерени в началото на изследването и след 6 и после след 12 седмици.

Данните за телесния състав, кръвният анализ на гладно, триглицеридите, HDL-холестерола, глюкозата, хемоглобин а1с /гликиран хемоглобин/ и за концентрацията на инсулин в кръвната плазма също са взети предвид при провеждане на проучването.

Понижени нива на глюкозата в кръвта

Учените установили, че след 12 седмици участвалите в проучването били с понижена кръвна захар.

Този ефект се наблюдавал, както при мъжете, така и при жените, въпреки че спадът е бил малко по-голям при мъжете.

Не се установяват значителни изменения в цялостното телесно тегло, в обиколките на талията и бедрото, съотношението между талията и бедрото, процентите на мастната тъкан и мускулната маса.

И при мъжете и жените не са регистрирани значителни изменения в нивата на триглицеридите, HDL-холестерола /“лошият“ холестерол/ или в кръвното налягане.

Резултатите от проучването по отношение на кръвната захар кореспондират с предишни изследвания върху животни, публикувани в британското списание „Nutrition“.

Учените, провели изследването, вярват, че включването на консумацията на манго в диетата представлява възможност за хората с наднормено тегло за поддържане и понижаване на нивата на кръвна захар.

Но все пак авторите на проучването признават, че не са открили конкретната съставка в мангото и нейният механизъм на действие, благодарение на която се постига понижаване на нивата на кръвната захар.

Питателният плод

Богатият на хранителни вещества плод манго съдържат над 20 различни витамини и минерали, които способстват за оптималното извършване на процесите в организма.

Мангото е отличен източник на антиоксиданти витамини С и А, както и фолиева киселина. Плодът също съдържа фибри, минерала мед и витамин В6.

Но поради относително малкия брой на участниците в изследването, са необходими допълнителни проучвания, за да се потвърди, че мангото понижава нивата на кръвната захар.

Но въпреки това откритието за мангото е многообещаващо, тъй като съдържа много биоактивни съединения, като мангиферин – антиоксидант, за който се предполага, че е причина за благоприятното въздействие на мангото върху нивата на кръвната захар.

Освен това плодът съдържа и фибри, които може би помагат за по-бавната абсорбция на глюкозата от червата в кръвния поток.