Начинът на хранене определено оказва влияние върху външния вид на човека, на теглото, кожата, мускулната сила, състоянието на ноктите, специфичния блясък на косата и дори върху предразположеността към поява на бръчки.

А също и другите признаци на преждевременно стареене се повлияват от качеството на храната, която консумира човек. Така че консумацията на определени подбрани храни е много вероятно да ни направи по-секси.

Но наскоро учените установиха, че полезните бактерии, познати като пробиотици придават още повече сексапил на тези, които са ги включили в своето ежедневно меню.

При изследване върху мишки се наблюдава, че при консумация на богатото на пробиотици кисело мляко, кожата им се променя като появява специфичен блясък. Това провокира променя на поведението им, като гризачите стават „по-наперени“.

Прави ли приемът на пробиотици и човека по-сексапилен?

В публикация в списание „Scientific American“ учените провели изследването отбелязват, че при мишките, хранени с богатото на пробиотици кисело мляко, „сексапилът“ се изразявал в стърчащите навън тестиси на мъжките екземпляри.

Отбелязва се също, че половите жлези били 5% по-тежки в сравнение с тези на мишките, хранени с типичната диетична храна и имали 15% по-голямо тегло от семенниците на гризачите на „джънк фуд“.

Това не е само естетически ефект, тъй като хранените с кисело мляко мъжки екземпляри оплождат по-бързо партньорките си и имат по-голямо потомство.

При женските, хранени с кисело мляко, също се забелязва положително въздействие. Те раждат повечето малки и са по-склонни да ги отглеждат успешно.

Пробиотичният хранителен режим също се отразява и на козината на мишките, която придобива блясък и копринен оттенък с 10 пъти по-голяма гъстота на активните фоликули в сравнение с на останалите мишки.

Изследователите отбелязват, че пробиотичните бактерии в киселото мляко правят животните по-стройни, като така изглеждат по-здрави, което косвено способства за формирането на привлекателен или сексапилен външен вид.

Бактериите в стомашно-чревния тракт оказват силно влияние и на теглото

Очевидно е необходимо много повече за формирането привлекателен външен вид, но избавянето от излишните килограми често е една от първите стъпки по пътя към постигането на желаната цел.

Възстановяването на баланса на чревната флора е сред основните елементи на всеки хранителен режим, насочен към отслабване, като е установено, че чревните бактерии придават различен външен вид на хората с нормално и наднормено тегло.

Например при повечето хора с наднормено тегло се откриват около 20% повечето от бактериите фирмикути и почти 90% по-малка популация на бактерията, наречена бактероидит в сравнение с хората с нормално тегло.

Фирмикутите способстват за извличането на калориите от сложните захарите и за депозирането им под формата на мазнини.

По време на изследването при въвеждане на тези бактерии в тялото на мишки с нормално тегло, се забелязва отлагането на два пъти повече мазнини.

Това всъщност и едно от обясненията как чревната флора оказва ключово въздействие при контролиране на телесното тегло.

Но друго изследване показа, че при хора с наднормено тегло се наблюдава 5% намаление на мазнините около корема и 3% понижаване на подкожната мастна тъкан, само чрез пиене на богата на пробиотици, ферментирала млечна напитка за период от 12 седмици.

Защо е наложително жените в репродуктивна възраст да консумират пробиотици?

От проведените мащабни проучвания, макар и в САЩ, се установява, че бебето придобива своята чревна флора, когато преминава през родовия канал на майката.

Всъщност бактериите, които обитават родовият канал на майката се превръщат в чревната микрофлора на детето. А вагиналната микрофлора на жената произхожда от бактериите в червата.

Така че, ако бактериалния баланс в червата на майката е нарушен, то съществуват сериозни рискове за здравето на бебето като когнитивни увреждания и аутизъм.

Редовната консумация на млечно кисели напитки е един прагматичен подход за предотвратяване разпространението на аутизма.