Ракът на простата е второто най-често срещано злокачествено заболяване сред мъжете по целия свят. Ново изследване показва, че консумацията на не по-малко от 10 порции домати седмично значително снижава риска от развитието на заболяването.

Високото ниво на заболеваемост от рак на простатата в развитите страни, много здравни експерти свързват с особения „европеизиран“ начин на живот и хранене.

Новото изследване, публикувано в списание „Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention“, ще помогне на учените по-добре да разберат какви промени да препоръчат на мъжете в режима на хранене и на двигателната активност , така че значително да се понижи за тях риска от това ужасно заболяване.

Това е и първото проучване, при което се изучава „диетичният индекс“ и неговата връзка с рака на простатата. Предмет на изследването е въздействието на храните с високо съдържание на селен, калций и ликопен върху този вид злокачествено образувание.

Доматите са една от тези храни. Съдържащият се в тях ликопен е отличен източник на каротеноиди и придава на плодовете и зеленчуците червен цвят.

Резултатите от предходни изследвания показват, че съществува връзка между консумацията на храни, съдържащи това съединение и подобряване на функциите на кръвоносните съдове при болните от сърдечно-съдови заболявания.

Ликопенът, се оказва също, че е ефективно средство за понижаване на холестерола с ниска плътност, който се отлага по стените на кръвоносните съдове.

Според авторите на изследването, проведено от учени от Бристолския университет във Великобритания, ликопенът също „се бори“ с токсините, които могат да увредят ДНК на клетките.

Авторите на проучването анализирали хранителния режим и начина на живот на 1806 мъже, на възраст от 50 до 69 години с рак на простатата и сравнили получените данни с тези на 12 005 здрави мъже в същия възрастови диапазон.

Резултатите показали, че за мъжете, които консумирали повече от 10 порции домати седмично, включително ястия и други продукти, съдържащи червените плодове, като например доматен сок и боб, запечен в домата, съществува 18% по-нисък риск от рак на простатата.

Авторите на изследването все пак отбелязват, че едно проучване не е достатъчно да се потвърди категорично значимостта на доматите за предотвратяване на рак на простатата.

Необходими са допълнителни изследвания в тази насока, за предпочитане под формата на рандомизирани контролирани проучвания.

Въпреки това и към настоящия момент няма съмнение, че мъжете трябва да консумират възможно по-голям асортимент от плодове и зеленчуци, за да поддържат теглото си нормално и да останат физически активни до дълбока старост.

Учените, провели изследването, отбелязват също, че макар и храните източник на ликопен лесно могат да се включат към ежедневното меню под формата на печен боб и доматено пюре, мъжете не трябва да прекаляват, поради съдържащите се в тях немалки количества сол, захар и мазнини.

В рамките на своето изследване учените също направили анализ на препоръките за профилактика на рака, изразяващи се в увеличаване на физическата активност, спазването на хранителен режим и поддържането на нормално телесно тегло.

Тези препоръки са основния начин за предотвратяване на ракови заболявания според Световния фонд за изследване на рака и Американския институт за изследване на рака.

Авторите на изследването установили, че сред всички тези препоръки, за рака на простатата е валидна само една – потребление на големи количества на растителни храни – плодове, зеленчуци и баластни вещества, тъй като единствено за тях е сигурно, че понижават риска от това ужасно заболяване.