Очакванията за пускане на пазара на ефективна ваксина срещу COVID-19 още през есента на тази година изглежда ще си останат мираж, тъй като времето напредва, а все още повечето фармацевтични компании са в ранен етап.

Американски фармацевтичен гигант съвсем близо до ваксина

Тепърва предстоят тестове, които първо трябва да докажат, че тази ваксина е безопасна в дългосрочен план, затова трябва хоризонт от най-малко 6 месеца, и отделно за ефективността.

Как ще докажат, че за период от 6 месеца тези, на които е поставена ваксината не са заразили с коронавирус или това да се е случило инфекцията е преминала леко. Най-малкото това не може да стане преди края на годината.

За да бъде одобрена ваксина срещу COVID-19, препаратът, който е представен, на FDA – федералната агенция по храните и лекарствата, трябва да отговаря на редица изисквания, и стана ясно, че те не са толкова занижени, каквито бяха началните предположения.

Първите разрешителни за употреба на ваксината не се очаква да бъдат издадени по-рано от началото на следващата, 2021 г.

Разрешителни за употреба не могат да бъдат издадени, преди да преминат всички проучвания за нейната ефективност и безопасност, а за тази цел ще са необходими няколко хиляди доброволци.

Скоростното разработване на ваксина – не по-рано от 2021 г.

Няколко от най-големите фармацевтични компании в САЩ са се присъединили към програма на администрацията на американския президент за скоростно разработване на ваксина.

Предварителните данни за ваксината, която се разработва от компанията Pfizer и компанията Biotech, са положителни в насока, че тялото реагира с образуване на антитела, което вдигна цената на нейните акциите до 34,50 долара за брой.

Същевременно ценните книжа, търгувани на фондовата борса, на други две компании, които са заети с разработването на ваксина срещу новия коронавирус, се понижиха на фона на предварителните данни за успех на другия препарат.

Появилата се надежда за ваксина срещу COVID-19 през септември е вече почти сигурно, че няма да стане реалност, трябва да стане чудо, но учените в сферата на разработването на ваксини не вярват чудеса, те искат да видят доказателства, които са годни за пред регулаторните органи.

Надали европейска компания ще успее да разработи по-рано ваксина от американска.