Изявление на говорител на гръцкото правителство от вчера даде основание да се предполага, че ще бъде отпуснат гратисен период, до 5 юли включително, неделя, през който няма да бъдат връщани влизащи от България, които не са попълнили формуляр и не разполагат с QR код.

Гърция ще пуска туристи през Маказа до неделя включително

Също така стана ясно, че и през ГКПП Маказа-Нимфея ще могат да преминават и туристи през уикенда, а от понеделник, от 6 юли, ще важи правилото за съществени причини, а желаещите да почиват на Бяло море ще бъдат пренасочвани към ГКПП Кулата.

Според коментари на вече направили опит да преминат през гръцкия пропускателен пункт след Маказа обаче още в малките часове на 1 юли са били пренасочвани към ГКПП Кулата-Промахон.

Всъщност в изявлението на гръцкия правителствен говорител се съдържаха взаимно изключващи се твърдения, които следва да се приемат за официални и които ще се прилагат от граничните власти.

Първо, казва, че настоява от 6 юли, понеделник, да се забрани влизането на туристи през всички гранични пунктове, освен през Кулата, а за уикенда да бъде оставена възможност да се влиза и оттам и дори без изискуемия QR код 48 часа преди отпътуване за южната ни съседка.

Според изявлението QR кодът ще може да се генерира или непосредствено преди влизането в Гърция или направо на граничния пункт Нимфея.

Правителството в Атина все пак прави изключение за България, като се допуска влизане на български туристи, макар и за останалите съседки на страната важи правилото за съществени причини за всички гранични пунктове – Албания, Северна Македония и Турция.

Може би Гърция прави този жест, въпреки многото нови заразени, тъй като страната ни е единствена, която е член на Европейския съюз от нейните северни съседки.

Тестват на границата по определени критерии

Експерти от южната ни съседка, сред които лекари и инженери, са разработили специална система за оценка на епидемиологичните данни, въз основа на която преценяват какви мерки да наложат по границите. Освен това на базата на тази система ще бъдат вземани проби за изследване за COVID-19 на влизащите в южната ни съседка, доколкото се разбира, на случаен принцип.

Ако бъде преценено някой от влизащите от България да бъде тестван, ще следва да спазва всички указания на Генералния секретариат на гръцката гражданска защита, като няма да има право да се отклонява от тях или да отказва да ги изпълнява.

Говорителят на правителството отбеляза още, че отпадането на мерките, чрез което напълно да се отвори Гърция за чуждестранни туристи, ще бъде в зависимост от развитието на епидемиологичната обстановка, както в съседните държави, така и по света.

Гръцкото правителство може да промени мерките по границите

И гръцкото правителство разполага с правомощието, съгласно инструкциите на Европейската комисия, да преразглежда мерките, които налага по граничните пунктове.

Бърз поглед към актуалните данни за заразените от вчера показва, че в Гърция се отчита леко нарастване на новите заразени – до 26, от 23 ден по-рано. Случаи на летален изход не са регистрирани, както и у нас.

Разликата е съвсем малка, но пък у нас е отчетен спад на новите заразени, докато в южната ни съседка увеличение.

В южната ни съседка обаче прави впечатление следният показател, съотношението между активни случаи и излекуваните.

Излекуваните са 1374, а активните са 1892, докато у нас излекуваните все още са над 50% от общия брой на потвърдените случаи, което показва, че следите от напредъка постигнат в края на май все още не са заличени.

В Гърция средно на ден се правят малко повече тестове, отколкото у нас, около 5000, което показва, че процентното съотношение е много по-ниско, в сравнение с България. Това също и означава, че вирусът циркулира много по-малко.

Данните от Северна Македония показват значително нарастване на заразените. След спад до 120 нови предходния ден или по-малко, отколкото у нас, днес надминават 170, повече от рекорда от 166 у нас.

В Северна Македония се отчитат и много нови смъртни случаи, повече от рекорда у нас, 15, според данните обявени вчера.

Сравнение при направените тестове показва, че и там се правят по около 3000, както и в България.