За изневерите често са виновни двамата. Колкото и обидно това да звучи. Случва се, когато единият партньор загуби усещане за подкрепа и разбирателство във връзката, а другият постоянно отсъства от дома.

Когато на единия го боли глава, а другия фантазира за подвизи в леглото. Причините, разбира се, не само това.

Основните причини, поради които се изневерява

1.Чувство за отчуждение

Представете си птица в златна клетка. Има всичко, и дори повече от другите. Но няма най-важното свобода, глътка чист въздух. За много хора тази глътка са чувствата. Те правят по-красив живота ни, който се състои от серия безкрайни ангажименти.

Ако във връзката нараства отчуждението, няма общи цели и желания, които обединяват двамата, за съжаление, изневярата е въпрос на време.

Всеки човек е важно да се чувства желан, обект на внимание, на който се възхищава неговата половинка. Ако тази „магия” изчезне, то започва да се търси признание от други хора и в определен момент се стига до изневяра.

2.Липса на желание

Липсата на желание за близост – това е изпитание за връзката. Партньорът е важно да разбира, с какво е свързано това и може ли да го промени.

Неудовлетвореността в интимната сфера може да принуди другия партньор да потърси интимни ласки другаде. Но обикновено това не е единствената и основна причина за възможна изневяра.

За да се стигне до невярност, трябва да има и още нещо.

3.Опит за реванш

Трудно е да се срещне човек, който не възприема изневярата като удар. Дори и да не говори за това, чувството за обида все пак е налице.

И докато едни хора се опитват да се справят с това чувство с разговори, други го изживяват ден след ден и планират отмъщение.

Желанието за реванш, отмъщение, изравняване на силите, влизат в списъка с най-разпространените причини за изневяра.

Самата изневяра е изключително болезнена. Разкритата измама предизвиква страдание.

4.Криза на средната възраст

Кризата на средната възраст най-често е на възраст 40-50 години. Но всяка възраст може да създаде неприятности, човек да преосмисля случващото се, по нов начин започва да разглежда своите ценности и място в живота.

Когато партньорът се чувства разочарован, не е важно дали от работата, от отражението в огледалото или в обкръжението, то у него може да възникне потребност от преживяване на силни емоции и изпитване на нови усещания.

Затова по време на критичните възрастови периоди често се случват изневери. Когато душата ни е доминирана от разочарование, хората с голяма вероятност се поддават на изкушение.

5.Чести раздели

Ако един от партньорите трябва да стои до късно на работа, налага му да ходи в командировки и със седмици да липсва у дома, рискът от изневери многократно нараства.

Това не е защото когато е без „надзор” човек се разпуска. В такива моменти партньорът често се чувства самотен, нежелан, скучно му е, което го кара да търси топлота.

Обратната ситуация е, когато сред колеги приятели или познати, извън семейството човек се превръща в център на внимание. Семейството е някъде далеч, а моментните удоволствия са на една ръка разстояние, достатъчно е да я протегнем. И човек се поддава на изкушението.

6.Големи ангажименти

Когато един от партньорите преживява трудна ситуация, скърби, безработен е, не се чувства добре, рискът от изневяра не се повишава лично за него. Нараства при другия партньор, който трябва да подкрепя и да успокоява половинката, изпаднала в беда.

Тази ситуация може да накара партньора да се отдръпне, тъй като напрежението му идва в повече, особено ако трудният период продължава по-дълго.

Когато изпаднем в трудна ситуация, не трябва да забравяме, че и на половинката не ѝ е лесно.

7.Начин за себеизразяване

Съвременните музика, филми и сериали пораждат в общественото съзнание стереотип, че любовникът или любовницата са признак на успешност.

Поради тази причина дори в семейства, в които никой от съпрузите не се е замислял за връзка, си позволяват да опитат чуждото.

За тях връзката с друг човек е нещо като покупка на нов телефон – моментно удоволствие, с което много бързо се пресища. Но се получава „чанта без дръжки” – трудна е за носене, но не се иска да я изхвърляме.