Ако спим само по 6 часа на нощ, това може да доведе до исхемична болест на сърцето.

Хората, които спят по-малко от 6 часа през нощта, са предразположени към повишен риск от развитие на исхемична болест на сърцето.

Защо малкото сън може да е заплаха за здравето

За това съобщава професорът по медицина на съня Пол Гринграс с позоваване на изследване, посветено на влиянието на недоспиването върху човешкото тяло.

В изследването взели участие 2000 възрастни от Великобритания. Учените изясняват, че 44% от тях спят по-малко от 6 часа в денонощието. Само 17% от взелите участие в експеримента спят препоръчителните 8 часа дневно.

Според Гринграс, тези, които спят по-малко от 6 часа през нощта, са с повишен риск не само от исхемична болест на сърцето, но и от инсулт, заради недоспиване  - заради недоспиване се увеличава с 60%.

Всички недоспиващи също са с високо кръвно и с висок холестерол в кръвта. Само една нощ лошо качество на съня, може да стане причина за натрупване на излишна мускулна маса и дори да повлияе на това какви спомени ще останат в мозъка.

Недоспиването може да се отрази на здравето на нацията, да прерасне в сериозни здравословни проблеми. Гринграс посочва, че сънят влияе на човешкото ДНК също както и други външни фактори – хранене, стрес, пушене.

Ученият напомня, че за пълноценния сън спомагат занятията със спорт и физическата активност.

Според него 85% от хората установяват, че сънят им става по-пълноценен след изпълнение на физически упражнения.

През летните месеци по-малко сън

Можем да си позволим и по-малко сън през летните месеци. Когато температурите навън са високи, нощите са топли, тялото не се нуждае от най-малко 7 часа сън за възстановяване от ежедневното натоварване.

През горещите летни дни може да се падне и под 6 часа сън, и това е напълно достатъчно за оптималното възстановяване. Освен това за повечето хора август е отпускарски месец, и не успяват да се натоварят толкова добре, че да спят необходимите 7 часа и без будилник и се събуждат по-рано.

Изследването е проведено във Великобритания, където и през лятото климатът не е класическият като в България – с горещи летни дни поне 30-40 дни, а такива има не повече от 10-15.