Обединена група изследователи от 2 британски университета и 1 японски демонстрира, че мускулната дистрофия, предизвикана от стареенето и някои заболявания, може рязко да се забави, ако бъде спряна верижната реакция, която уврежда клетките.

Разпадът на колагена води до дестабилизация на мускулите 

Демонстрацията е проведена с любимците на учените – вид кръгли червеи. В този случай червеите били използвани, защото техните мускулни клетки напомнят на човешки мускулни клетки.

Изследователите вече са наясно, че за мускулната атрофия са виновни „енергийните ни централи” – митохондриите и по-точно, тяхното неправилно функциониране.

Учените успяха да изяснят, че митохондриалната дисфункция при обичаните от всички учени червеи предизвиква натрупване на калций в клетките, което на свой ред активира ензими, които разлагат колаген.

Деградацията на колагена постепенно дестабилизира мускулите и се губи мускулна маса.

Изследователите успели да демонстрират на червеи с митохондриална дисфункция експериментални препарати за инхибиране на ензими, които разлагат колаген – в резултат мускулната деградация е спряна.

Същият ефект от лекарствата е бил открит при червеи, използвани за моделиране на мускулна дистрофия на Дюшен – болест, която се характеризира с прогресираща мускулна слабост.

Получените резултати разкриват перспективи за нови методи на лечение. С тяхна помощ ще може да се постигне отлагане на атрофията на мускулите, предизвикана от стареене и състояния, сред които мускулна дистрофия на Дюшен.

Изследванията са на много ранен етап все още

Проучването е във все още много ранен етап, за да може да се говори за ефективност при човека, още повече не са правени изследвания с участници хора, а тестовете с червеи.

Червеите са многоклетъчни организми, но аналогия с въздействие върху човешките мускули може да бъде правена, но понастоящем само теоретично.

Необходими много етапи на клинични изпитвания преди инхибиторите, които потискат действието на ензимите за разграждане на колаген да могат да се пуснат на фармацевтичния пазар.

Най-оптимистичната прогноза е това да се случи не по-рано от 2030 г., тогава дистрофията на Дюшен и отслабването на мускулите от стареенето ще се лекува ефективно с новите препарати, които трябва да се преминали всички изпитвания.

Не е лесно да се пусне ново лекарство на пазара, още повече, когато претендира, че лекува толкова сериозни заболявания.