Австралийски лекари от детската болница на Куинсланд съобщават за 2 случая на тежки наранявания с гел топчета за детски пистолети и автомати. Пострадалите деца рискуват да загубят зрението си.

Топчетата хидрогел трябва да бъдат забранени

Популярните днес пневматични пистолети, стрелящи с гел топчета, се смятат за безопасна играчка и съвсем не са евтини по детските магазини. Но лекарите смятат, че следва да се приравняват към оръжията за пейнтбол и да се забранят за продажба за деца.

Лекарите описват 2 случая на травми – при момчета на 4 и 14 години. При 14-годишното дете гел топчето попаднало в окото от разстояние 10 метра.

Развило се силно главоболие, повръщане и зрителните нарушения. Лекарският преглед показал, че вътреочното налягане при него е 3 пъти над нормата, на роговицата драскотината е с дължина 3 мм, зеницата е разширена, а пред нея има струпване на кръв.

За възстановяването на окото са необходими 3 седмици, но при момчето започнало развитие на катаракта. Второто дете, 4-годишно, получава гел топче в окото от своя брат от близко разстояние. Симптомите при него били на практика същите.

Повишен риск от развитие на глаукома от топче хидрогел

След 2 месеца и двете момчета били признати за здрави, но лекарите предупреждават родителите за повишен риск от развитие на глаукома.

Децата също са в рисковата група с повишена вероятност от инфектиране на очите и заболявания на макулата и на зеницата.

Лекарите подчертават, че подобни играчки трябва да се съпровождат с ограничения за непълнолетни, а също се използват само при наличие на защита за очите.

Липсата на съобщения за травми на очите до настоящия момент означават, че хората засега не възприемат подобни рискове сериозно.

Неудачният изстрел може да доведе до пълна загуба на зрението. Още повече, че детските очи са по-чувствителни към вредните вещества, които се съдържат в топчето с хидрогел, освен това от удара, травмата нанася много по-големи поражения на все още неразвитото око, чиито механизми за защита са все още слаби.