Метеоризмът е деликатен проблем, за който не е прието да се говори. Как да помогнете на себе си при повишено образуване на газове? Как следва да организирате храненето си при метеоризъм и какви лекарства ще ви помогнат за справянето с чревните газове?

Каква е причината за метеоризма?

При нормални условия човек отделя около 600 мл чревни газове, които се съдържат в червата във вид на пяна, която покрива червата с тънък слой.
Причините за повишеното образуване на газове при здрави хора, са свързани основно с преяждането.

Ако такова няма, то причината може да се крие в някои заболявания на стомашно-чревния тракт, дисбактериоза, недостатъчност на лактоза и други.

Стратегия за лечение на метеоризъм

В основата на терапевтичния метод при това състояние стоят няколко основополагащи принципа. На първо място е необходимо да се установи точната причина за метеоризма, която може да бъде както преяждане, така и някои заболявания на стомашно-чревния тракт.

Организация на рационалното хранене

На първо място, при повишено образуване на газове е необходимо нормализиране на храненето. Наложително е намаляването на употребата на храни с високо съдържание на груби растителни влакна – зеле, грозде, киселец, къпини.

От ежедневното меню следва да се изключат и бобовите, а също и храните, предизвикващи ферментация – бира, газирани напитки.

При метеоризъм се препоръчват млечнокисели храни, каши, задушени зеленчуци, варено месо, хляб от пшенично брашно. Не се препоръчва употребата на кафе, шоколад и екзотични плодове, които могат да предизвикат прекомерно образуване на газове.

На хората с повишено образуване на чревни газове се препоръчва дробно хранене – чести хранения на малки порции.

Прием на лекарствени средства при метеоризъм

Вторият принцип на лечение на повишеното образуване на газове е премахване натрупването на чревни газове. За тази цел са подходящи специални средства.

Към настоящия момент съществуват натурални препарати на основата на копър и кимион, които способства за нормализиране на състоянието на червата и съществено намаляване образуването на газове.

Също могат да се използват и абсорбенти, които частично поглъщат излишните газове. Действието на тези препарати настъпва няколко часа след приема и заедно с чревните газове, обикновено абсорбират и полезната микрофлора, витамините и минералите.

Често причина за метериозма е и дисбактериоза, затова лечебните мероприятия, насочени към отстраняване на това заболяване, също могат да се назначават на пациентите, страдащи от повишено образуване на газове.

Затова в такъв случай, ако не желаете да приемате пробиотици на таблетки, можете да включите в ежедневното си меню повече млечнокисели продукти, които за период от около месец ще разрешат проблема с недостатъчността на полезна микрофлора.

Също така е добре след обилно хранене да се правите кратка разходка, а ако времето навън е лошо, можете да си пуснете любимата музика и да танцувате на нея известно време, така ще облекчите храносмилането и проблемът с повишеното образуване на чревни газове няма да се появява.

Но най-добре е да се избягва преяждането, за тази цел е необходимо да консумирате храни, богати на белтъци и мазнини, които имат свойството да засищат и потискат апетита за дълго време. А също е важно и да приемате достатъчно течности, но в никакъв случай непосредствено преди и след като се консумирали плодове, а около 40-60 минути след това.