Изследване показва, че хората, които стигат до работа, шофирайки 15 и повече километра ежедневно, по-често страдат от затлъстяване в областта на корема. По-рано се смяташе, че затлъстяването тип ябълка, тоест мастните отлагания в областта на корема, е по-опасно за сърдечно-съдовата система, от типа круша.

Но учените доказали, че мястото, където се отлагат мазнините няма значение. Във всеки случай при затлъстяване рискът от сърдечни заболявания е доста висок.

При повишен индекс на телесната маса, увеличена обиколка на талията и повишено кръвно налягане вие се намирате на пътя на диабета, високото ниво на холестерола и съответно сте изложени на повишен риск от развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система, потвърждава Сузана Стейнбаум, кардиолог в болницата Lenox Hill Hospital в Ню Йорк.

В изследването, което било публикувано в American Journal of Preventive Medicine, се включили повече от 4200 възрастни. Изследователите използвали системата за сателитно проследяване върху карта и определили най-краткия и най-дългия път из между маршрутите на работещите от офиса до дома.

Изследователите проверили множество показатели у участниците – нивата на кръвната захар, на холестерола, дебелината на мастните отлагания на корема и индекса на телесната маса – ИМТ. Също хората разказали колко време прекарвали в колата всяка седмица по пътя за работа.

Това изследване е първото, способно да покаже взаимовръзката между продължителния престой в колата, увеличаване на теглото и покачване на кръвното налягане. Всичко гореизброени фактори играят ролята на предиктори – прогностични параметри, за сърдечно-съдови заболявания, диабет и някои видове рак.

Какво може да стои действително в основата на проблемите със здравето на хората, дълго намиращи се зад волана? Експертите подозират, че заклетите шофьори са по-предразположени към определен модел на поведение, което увеличава риска от проблеми със здравето.

На първо място, от всичките седящи места, които човек използва в рамките на работния си ден – автомобилът е най-ограничаващият – пред компютъра, на дивана или в офиса човек може да се протегне, да се наведе или да стане. В колата няма такава възможност.

Предходни изследвания също показват, че задръстванията, които често съпровождат пътуването до работа, са стрес, който увеличава честотата на сърдечните съкращения и се увеличават показателите за артериалното налягане, което е причина за увеличаване на риска от инфаркти и инсулти.

Освен това хората, които прекарват много време в автомобила, често се хранят и в него, а това означава, че по-рядко се хранят у дома и ядат повече храни от категорията на бързо приготвените, макар и на напоследък те да се сдобиха с много лоша слава и някои хора все пак прибягват до покупката на салати и друга по-здравословна храна.

Освен това, предполагат изследователите, хората, прекарващи повече време на пътя, имат по-малко свободно време, затова е възможно да не спят достатъчно. А това, както знаем, влияе на способността ни да поддържаме теглото постоянно и на колебанията на артериалното налягане.

Хората, прекарващи много време зад волана през работното си време, е необходимо да правят всичко възможно на работа и дома, да се опитат да компенсират вредата от заседналия начин на живот.

Ако живеете в блок, забравете за асансьора, използвайте стълбите. Движете се повече, макар и да е трудно, тъй като когато човек свикне с един режим на двигателна активност се изискват много усилия да го промени.