Комари, мухи, пчели, оси и прочие неприятни насекоми могат да се опитат да ни развалят прекрасните преживявания през лятото.

Разходка в гората, посещение на семейната вила, почивка на морето– и на ръцете, и на краката на детето се появяват червени петна, към които ръцете му посягат.

Ако това не бъде спряно на време, то детето може да разчеше ухапаното или ужиленото до кръв, повишавайки риска от проникване на инфекция.

Какво може да намали дискомфорта на детето от сърбежа

Специални мехлеми и мазила

Най-очевидният вариант са геловете и лосиони, облекчаващи сърбежа и отоците. Основното предимство е ефективността, но и в това има особености.

Първо, ограниченията на възрастта и противопоказанията. Освен това в инструкциите за употреба е посочено колко често може да се нанася средството.

Времевият интервал между нанасянето на някои средства е няколко часа, а превишаването на дозите може да доведе до алергични реакции.

Антихистаминни препарати

Ако ухапванията от насекоми са на няколко места или много, а засегнатите места силно се зачервяват и отичат, по-добре да заведем детето на преглед при педиатъра, за да назначи антихистамини.

Родителите на деца, които страдат от алергии по-добре предварително да се консултират по повод това какви средства да използват, и да ги вземат със себе си, когато излизат сред природата.

Ако на детето лицето му е отекло или дишането му е затруднено, е необходимо незабавно да се извика линейка, най-вероятно е развило тежка алергична реакция.

За съжаление, такава реакция е възможна, дори при ухапвания с обикновени комари, особено в случая с малките деца.

Студено

За облекчаване на отоците и за намаляване на сърбежа помага студеното. В зависимост от площта на увреждането това могат да са студени компреси, прохладен, но не леден душ.

Местата на ухапванията можем да натъркаме с кубчета лед – желателно е за ледените кубчета да се използва преварена или преминала през филтър вода.

Памучни тампони със сода

Ако не разполагате с медикаменти или препоръчителното време между използванията на препарата не е преминало, а на детето го сърби силно, за това помага народният метод.

Няколко чаени лъжички прах се разреждат в чаша преварена вода на стайна температура. С готовия разтвор трябва да се накисне памучен тампон или парче стерилен бинт и да се приложи на засегнатото място.

Отвари от билки

Лайка, невен помагат за облекчаване на сърбежа и за ускоряване на оздравяването. Разтворът също така се нанася на памучен тампон или на марля и се прилага към ухапаното.

Подходящи са насипни билки или на филтър пакети. В последния случай може да се приложи направо накиснат предварително във вода филтър пакет.

Най-важното е детето да няма алергия към билки – натуралността сама по себе си не гарантира това.

Занятия за фина моторика

Това не е грешка или част от статията за развлечение по пътя за детето. При ухапвания от насекоми или други болести, съпровождащи се със сърбеж, лекарите съветват ръцете на детето да бъдат заети с нещо друго, за да не си чеше ухапаното.

За тази цел помагат пъзели, шиене, плетене или просто игри, които ангажират ръцете му по някакъв начин, може и да му подадете една топка, която да си прехвърля от едната в другата ръка.

Вариант е също така по някакъв друг начин да се ангажира вниманието на детето, например, ако му се пусне увлекателен филм, и то ще спре да мисли за сърбежа и няма да посяга към ухапаното да се чеше.

В по-големите градове у нас обикновено провеждат и мероприятия за унищожаване на инсектициди. По морето, по курортите се пръска за комари с различни биоциди.

Препаратите, които се използват не са особено трайни и след валежи, губят действието си. Разчита се повече на това, че от средата на юли до около средата на август, това е период от около месец, през който не вали, и препаратът против комари трябва да трае.