Канадски лекари от Многопрофилна болница в Торонто описват случай на увреждания на бъбреците на фона на прекомерен прием на добавки с витамин Д3 и предупреждават за опасностите от предозиране с тази хранителна добавка.

Свръхвисоките дози витамин Д вредят на бъбреците 

54-годишен мъж, върнал се от пътуване в Югоизточна Азия, където прекарал много време по слънчевите плажове, бил с висок креатинин, което е признак на бъбречно заболяване.

В рамките на назначените изследвания и снемане на анамнеза се оказва, че натуропат му назначил високи дози витамин Д – ежедневно по 8 капки.

Мъжът не страдал от загуба на костна маса, нито от дефицит на витамин Д, въпреки това в продължение на 2.5 години приемал по 8-12 капки с витамин Д. А това съставлявало по 8000-12000 МЕ – международни единици дневно.

Това довело до аномално високи показатели на калций в кръвта и като следствие на тежко увреждане на бъбреците.

Лекарите подчертават, че диапазонът на дозировките на витамин Д не е неограничен. Препоръчва се дневна норма за обикновен здрав човек на средна възраст от 400 до 1000 МЕ. За хората на възраст с повишен риск от развитие на остеопороза този показател се увеличава до 800-2000 МЕ.

За справка: в една капка на препарата холекалциферол се съдържат 400-500 МЕ витамин Д3.

Препаратите с витамин Д могат без рецепта да се закупят във всяка аптека. А честите споменавания за ползата от него в медиите могат да станат причина за висок риск от предозиране при недостатъчно добра информираност.

И пациенти, и лекари следва по-внимателно да проследяват потенциалните рискове от назначаване на полезни витамини.

Излагане на слънце и прием на витамин Д – опасна комбинация

В случая с канадеца се е получило наслагване – едновременно по-интензивно излагане на екваториалното слънце и продължителен прием на много високи дози витамин Д.

По нашите географски ширини слънцето от април до октомври е достатъчно да си набавяме от важния витамин само чрез леко излагане на слънце.

Необходимост от прием на витамина може би възниква само в мрачните декември и януари, когато и дните са с много малка продължителност.