Растението кафе и неговите семена /кафе на зърна/ съдържат естествена комбинация полифенолни антиоксиданти, включително и хлорогенните киселини, биофлавоноиди, витамини и минерали, които когато са в синергия са изключително полезни и дори спомагат за неутрализирането на действието на кофеина, който естествено се съдържа в кафето.

В напитка се съдържат буквално хиляди различни естествени съединения, за които учените смятат, че когато са в синергична връзка помежду си осигуряват ценни хранителни вещества на тялото.

Помага ли кафето при шум в ушите?

Шум в ушите или тинитус засяга 1 на всеки 5 души.

Въпреки че обикновено състоянието не е сериозно, то значително може да повлияе на качеството на живот на човека и дори да се влоши с напредването на възрастта или да бъде симптом на заболяване, като например обусловената от напредването на възрастта загуба на слуха, увреждане на ухото или нарушена функция на кръвоносната система.

Интересното е, че резултатите от най-новите научни изследвания показват, че жените, които консумират големи количества кофеин /най-вече под формата на кафе/ е по-малко вероятно да получат тинитус.

Конкретно прижените, които пият по-малко от 150 мг. кофеин дневно – количество, което се съдържа в 3 стандартни чаши кафе около, общо 360 мл. или 120 мл. на чаша, съществува с 15% по-голяма вероятност да развият шум в ушите в сравнение с тези които консумират между 450 и 599 мг.

Кофеинът е най-широко използваният наркотик в света и може да бъде полезен или вреден, в зависимост от това как се използва. Кофеинът „повдига“, тъй като блокира нормалната функция на аденозина.

Аденозинът обикновено забавя дейността на мозъка и предизвиква сънливост.

Някои хора са чувствителни към кофеина и не го понасят добре или имат проблеми със съня, ако те употребяват кофеинови напитки твърде късно през деня.

Учените не са наясно защо кофеинът намалява риска от тинитус, въпреки че резултатите от последните изследвания показаха, че въздейства пряко на вътрешното ухо.

Предполага се, че това негово свойство може да се дължи на способността му да стимулира имунната система.

Добре ли е да пием кафе?

В последно време постоянно се откриват все нови и нови терапевтични ползи от редовната употреба на кафе.

Но трябва да се посочи, то трябва да се консумира в умерени количества, като се акцентира, че то е свежо, органично и когато се пие, то трябва да не е променило цвета си и да е черно на цвят.

От проведен мета-анализ на повече от 208 000 души се установява, че пиенето на 2 до 4 чаши кофеиново кафе дневно се свързва с 50% по-нисък риск от самоубийства сред хората в зряла възраст.

Кофеинът също стимулира образуването на невротрансмитерите серотонин, допамин и норадреналин и способства за освобождаването на мозъчния невротрофичен фактор, който активира диференциацията на стволовите клетки в мозъка и превръщането им в нови неврони.

По този начин спомага за поддържането на доброто здраве на мозъка.

Резултатите от японско проучване през 2010 показаха, че консумацията на кафе предпазва от диабет тип 2.

Изследователите установили, че кафето удвоява количеството на усвоената глюкоза от клетките, което спомага за значителното понижаване на нивата на кръвната захар.

Редовното пиене на кафе може значително да намали риска от болестта на Паркинсон.

Всъщност кафето притежава такива превантивни срещу тежкото заболяване свойства, че фармацевтичните лекарства провеждат експерименти за създаването на лекарства, които имитират свойствата на кафето и предпазват мозъка.