Доказано е, че витамин D подобрява състоянието на пациентите, страдащи от редица невродегенеративни заболявания като деменция и най-тежката форма на болестта на Алцхаймер, от която са заболели според данните от различни източници около 5 млн. души в Европейския съюз.

Според най-новите статистически данни относно причините за настъпването на смъртта, болестта на Алцхаймер се нарежда в топ 3 на болестите убийци, непосредствено след сърдечно-съдовите заболявания и рака, с която дефицитът на витамин D е свързан.

Учените смятат, че половината от населението на ЕС е изложено на риск от недостиг на витамин D.

Според прогнозите това съотношение при възрастните хора ще достигне над 95%. Въпреки че със сигурност не е единствената причина за деменция, съществуват научни доказателства, които сочат, че витамин D е сред факторите от съществено значение за успешната превенция на заболяването.

Голяма част от мозъчната тъкан съдържа рецептори на витамин D и когато те се активират от него, се улеснява растежът на нови неврони.

Учените също така смятат, че оптималните нива на витамина повишават нивата на важни химически вещества в мозъка.

А те предпазват мозъчните клетки чрез увеличаване на ефективността на глиалните клетки в увредените от напредването на възрастта неврони и така се подпомага тяхното оздравяване.

Витамин D също осъществява полезното си за мозъка действие чрез своите противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства, които са научно установени.

Връзката между ниското съдържание на витамин D и деменцията отново е била потвърдена с публикуването на мащабно шестгодишно проучване, проведено от международен екип от учени.

Участниците в изследването, които са с тежък дефицит на витамин D, е два пъти по-вероятно да развият деменция и болест на Алцхаймер.

А за тези, които били с умерен недостиг на витамина, съществувал 53% повишен риск от развитие на всякаква форма на деменция, като вероятността се увеличава до 125% за участниците, при които се установил тежък дефицит.

Подобни резултати са били регистрирани и за болестта на Алцхаймер, при групата с умерен дефицит съществувала 69% по-голяма вероятност да развият този вид деменция. А този процент се увеличава до 122 при участници с голям недостиг на витавин D.

Авторите на проучването заключават, че резултатите потвърждават, че недоимъкът на витамина е свързан със значително повишен риск от всички форми на деменция и болест на Алцхаймер.

Резултатите показват също, че съществува праг на нивата на циркулиращия на витамин D в кръвта, под който рискът от деменция се увеличава.

Учените установили, че този праг около 50 наномола на литър кръв или около 20 нанограма на милилитър. По-високите нива са свързани с доброто здраве на мозъка.

Но въз основа на предишните изследвания, може да се направи предположение, че 20 нанограма на милилитър кръв все още е твърде ниско и потенциално опасно.

На базата на изследвания върху здрави хора, които се излагат достатъчно време на естествена слънчева светлина се установява друго.

Оптималната граница за поддържане на добро общото здравословно състояние е в диапазона между 50 и 70 нанограма на милилитър кръв или 125-175 наномола на литър кръв – далеч от прага, който се препоръчва от гореописаното шестгодишно проучване.

Излагането на слънце е идеалният начин за повишаване на нивата на витамин D. Това се постига, когато голата кожа при светъл тен придобива съвсем лек розов оттенък.