В британското научно издание British Medical Journal бяха публикувани резултатите от 10-годишно изследване, в рамките на което се установило, че здравето на жените е много по-добро в държавите, където абортите са ограничени законодателно.

Специалистите установили взаимовръзка между здравословното състояние на жените и количеството на абортите. Изследването било проведено от учени от института MELISA.

За тази цел те подбрали 32 мексикански щата, в които законодателството и традициите по отношение на абортите били различни.

Тук следва да се посочи, че абортът е законодателно определен като престъпление в повечето мексикански щати. В Мексико само през 2007 г. на жените било разрешено да правят аборт в първите 3 месеца от бременността.

От резултатите от проведеното научно изследване се установило, че в щатите, където изкуственото прекъсване на бременността е ограничено, здравето на жените е по-добро с 23%. Освен показателят смъртност на жени в резултат на усложнения след аборти е по-нисък с 47%.

По думите на мексиканските учени, експерименти от подобен род са били провеждани в Чили и САЩ, където изследователите получавали сходен резултат.

Също така най-новите заключения на учените също противоречат на утвържденията за това, че ако на жените не им се осигурява възможност за легален аборт, то те могат да пострадат от процедура по прекъсването на бременността, която е проведена нелегално.

Учените настоятелно препоръчват жените да се предпазват от нежелана бременност, като използват за тази цел широко достъпните предпазни средства като може би най-безопасното е презервативът, тъй като напоследък се натрупа доста научна информация, сочеща, че противозачатъчните препарати крият рискове за здравето на жената.

Лекарите предупреждават, че прекъсването на бременността се отразява и на без това влошената географска картина в България, като според последните данни на Националния статистически институт населението на страната е вече под 7 млн. души.

Според медицинските специалисти почти всеки 2-ри аборт е причина за безплодие в последствие,тъй като след него се създава реална опасност от хронични инфекции и хормонални патологии. А това се отразява като цяло на здравето на жената.

Следва да се отбележи, че в някои държави изкуствените аборти са абсолютно забранени и при извършването на наказателно преследване подлежат, както жената направила аборта, така и медицинските лица извършили процедурата.

А в други държави като България изкуствените аборти са разрешени законодателно, като напълно свободно е тяхното извършване от 09.02. 1990 г.

А както преди така и след 1944 г. абортите са били абсолютно забранени, но през 1956 г. е отменена разпоредбата в Наказателния кодекс, инкриминираща абортите „по желание“.

Но процедурата се извършва след преминаването през сравнително тромава бюрократична процедура. Въпреки това обаче от 2000 аборта „по желание“ през 1956 г., когато се отменя инкримираща разпоредба в НК, те нарастват на 31700 през следващата 1957 г.

А от 1960 г. до 1993 постоянно надхвърлят 100 хиляди годишно. Най-много аборти „по желание“ са регистрирани през 1961 г. – над 169 хиляди.

През последните години абортите у нас намаляват като през 2011 г. са вече под 30 хиляди, което е значителен брой, имайки предвид намаляващото и застаряващото население на страната.

Следва да се отбележи, че Русия е първата държава в света, отменила още през 1920 г. наказателната отговорност при извършването на аборт по желание. Но въпреки това през последните години и там се наблюдава сериозен спад на абортите "по желание"