Проникването на близоизточния коронавирус на територията на Европа не се потвърждава, според информация от световните информационни агенции.

По-рано стана известно, че в Словакия е бил хоспитализиран гражданин на Южна Корея с подозрение, че е носител на коронавируса, предизвикващ близкоизточния респираторен синдром – БИРС. Първите тестове показват, че корееца няма коронавирус. Лекарите продължават проверката.

Също така от Световната здравна организация опровергаха съобщенията, че коронавирусът се е разпространил извън пределите на болниците в Южна Корея. Принципно се смята, че предаването на вируса от човек на човек в азиатската държава се осъществява само зад стените на лечебни заведения.

И само на 13-ти юни бяха регистрирани 12 нови случая на БИРС. Но този петък световните медии съобщиха за първия потвърден случай на предаване на инфекция, предизвикана от близкоизточния коронавирус – БИРС, извън пределите на лечебно заведение, след като се заразил шофьор на линейка, който на 5 и 6 юни транспортирал до болница хора с подозрение, че са вече болни от БИРС.

Информационните агенции цитираха публикация в южнокорейския вестник – „Тона илбо“.

Но както бе посочено по-горе тази информация вече бе официално опровергана от експертите на СЗО още в петък, на 13.06 година, когато всъщност и световните информационни агенции обявиха за първото заразяване с близоизточния коронавирус извън пределите на лечебно заведение.

По данни на Министерството на здравеопазването и социалното осигуряване на Южна Корея от днес, 15-ти юни, от края на миналия месец общо в страната са се заразили 150 души, от които 16 са починали.

Сред инфектираните 16 са в тежко състояние, заяви Jeong Eun-Kyeong, председател на един от Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

„А под домашна карантина в азиатската държава се намират над 4000 души след вероятен контакт с инфектирани. А 1250 вече са със свалена карантина.“ - по информация от здравния министър на Южна Корея.

За предотвратяване на разпространението на инфекцията в Южна Корея по разпореждане на здравните власти бяха затворени 69 детски градини и 57 училища. Въпреки това от днес ръководството на детските заведения ще може по свое усмотрение да отнеми или да възобнови занятията.

Също така 2 болници, от които една в Сеул също остават временно затворени, след като било установено, че пациенти, болни от БИРС са имали контакт със стотици хора и в 2 лечебни заведения, където им била поставена диагнозата.

А правителството обеща да отпусне 360 милиона долара за справяне с последствията от инфекцията.

Освен това макар и експертите да смятат, че БИРС се разпространява по въздушно-капков път, например чрез кихане и кашляне, предаване на коронавирусите е настъпвало основно чрез близък контакт, тоест при съжителство или грижа за заразен човек.

Близкоизточният вирус принадлежи към семейството на коронавирусите, които предизвикват обикновена настинка и ТОРС – тежък остър респираторен синдром и както вече сме посочвали в Lechenie.bg, е възможно да предизвика треска, дихателни нарушения, пневмония и бъбречна недостатъчност.

А повечето от починалите хора в Южна Корея са страдали от други заболявания – най-често на дихателната система и рак.

Коронавирусът, предизвикващ близкоизточен респираторен синдром се разпространява в Южна Корея от края на май. А първото заразяване с този вирус, както и преди сме посочвали в Lechenie.bg, беше регистрирано през 2012 година в Суадитска Арабия. Тогава епидемията обхвана 23 държави и в резултат на това починаха повече от 1100 души.