Марихуаната създава фалшиви спомени у хората, които я употребяват, показват резултатите от проучване, проведено в „Human Neuropsychopharmacology“ -Научноизследователския биомедицински институт на болницата в Сан Пау, в сътрудничество с екипа от Института „Bellvitge“ за биомедицински изследвания.

То е публикувано в американския вестник „Molecular Psychiatry“ и в него се използва неврообразна техника за диагностика.

Проучването доказва, че канабисът има ефект върху хората, които го употребяват, като влияе върху съхранението на спомените им.

Хората, които употребяват марихуана, страдат от нарушения в спомените и често си представят ситуации, които се различават от реалността.

Проучването сравнява спомените на хората, които пушат канабис, с тези, които не го правят, за да открият разлика в начина на съхранение на ситуации и преживявания в паметта.

Според проучванията, редовната употреба на канабис изостря проблеми с паметта, които се появяват след определена възраст.

При хората, които редовно употребяват канабис, се наблюдава затруднение при възприемане и съхранение на информация. Новото изследване показва също, че хроничната употреба на канабис води до нарушаване на паметта, което улеснява появата на въображаеми или фалшиви спомени.

От време на време мозъкът може да си спомни неща, които никога не са се случвали. Паметта допуска „грешки“, които се наблюдават най-често при неврологични и психиатрични разстройства, но могат да се появят и при хора, без психични нарушения.

Сред най-често срещаните фалшиви спомени са тези от детството, които непрекъснато се възпроизвеждат вербално от хората около нас. Поддържането на адекватен контрол върху "истинността" на нашите спомени е сложна и познавателна задача, която ни позволява да имаме свое собствено чувство за реалност и възможност да оформим нашето поведение, въз основа на минали преживявания.

В проучването, публикувано в списание „Molecular Psychiatry“, изследователите от Сан Пау и „Bellvitge“ сравняват група от хора, които често употребяват марихуана, докато изучават поредица от думи. След няколко минути оригиналните думи, отново са съобщени на участниците като към тях са добавени нови, които са семантично свързани или несвързани. Всички участници са помолени да идентифицират думите от първоначалния списък.

С помощта на ядрено-магнитен резонанс изследователите са открили, че потребителите на канабис показват по-ниско активиране в областите на мозъка, свързано с паметта и процедурите за общия контрол на познавателните ресурси.

Проучването установява недостатъци в паметта, независимо от факта, че участниците не употребявали канабис от един месец преди участието си в експеримента. Въпреки че те не са употребявали канабис, нивото на дейността в хипокампуса е от ключово значение за съхраняване на спомените.

Резултатите показват, че хората, които употребяват канабис са по-уязвими към създаване на фалшиви спомени или нарушения в паметта, дори след като са изминали седмици от ефекта на канабиса. Това предполага, че има продължителен ефект върху механизмите на мозъка, които ни позволяват да разграничаваме реалните и въображаемите събития.

Тези грешки на паметта могат да предизвикат проблеми при съдебни дела, поради предоставяне на неверни показания. Независимо от това, от клинична гледна точка резултатите сочат към факта, че употребата на марихуана може да влоши проблемите със загуба на памет след определена възраст.