Лекари от Mayo Clinic в Рочестър – САЩ, щата Минесота, съобщават за нарастващ брой случаи на хипогликемия, развиваща се при диабетици, заради прекалено интензивно лечение.

Прекалено интензивното лечение на диабет също е опасно

Изследователите анализирали данни от 2 мащабни изследвания, проведени в периода 2011-14 г. Интересувало ги до колко в САЩ е разпространена интензивната терапия, насочена към понижаване на нивата на глюкоза.

Като интензивна, била определена терапията, при която се използвало едно лекарство за постигане на нивото на гликиран хемоглобин – А1с 5,6% и по-ниско, или прием на 2 лекарства и повече за достигане на концентрация на А1с от 5,7 до 6,4%.

Този показател представлява средни нива на глюкоза в кръвта приблизително 3 месеца.

Получените данни са сравнени с информация за посещаемостта от диабетици за отделение по неотложна помощ и болница по повод хипогликемия – патологично понижено ниво на кръвното захар, опасно за здравето състояние.

Оказва се, че 10,7 млн. възрастни с диабет били с показатели на гликиран хемоглобин в границите на препоръчителните нива – от по-малко от 7%.

Въпреки това почти 22% от тях били на интензивна терапия, насочена към понижаване нивата на глюкоза.

Това лечение било прекалено интензивно и значително повишавало заплахата от развитие на хипогликемия.

1/3 от болните диабет в риск от сериозни усложнения

Изследователите подчертават, че назначаването на тази терапия не е свързано с факта дали има повишен риск от усложнения на диабет – възраст над 75 години, с терминален стадий болест на бъбреците, с 3 и повече хронични заболявания.

Според направения анализ, от 10,7 млн. болни такива са 32,3%, но този фактор по никакъв начин не оказвал влияние на това дали била назначена прекомерно интензивна терапия или не.

Лекарите смятат, че прекомерното назначаване при диабет, без значение от типа е също толкова вредно, колкото и пълната липса на контрол над болестта.

Необходимо е да се съгласуват схемите и целите на лечението във всяка конкретна клинична ситуация с отчитане на общото здравословно състояние на човека, неговото психоемоционално състояние, реалностите на неговото ежедневие.