Когато става въпрос за диагностика на сърдечно-съдови заболявания, на първо място се мери кръвното налягане. На второ, се прави изследване на холестерол.

Максимално потребление на кислород – нов сърдечен фактор

Понякога дават направление за ЕКГ или за ултразвук. Има и още един параметър, който рядко се измерва, но въпреки това отлично предсказва риска от сърдечно-съдови заболявания.

Става въпрос за функционалното състояние на кардиодихателната система.

Кардиореспираторната подготовка показва колко ефективно системата на кръвообращението осигурява кислород на организма. Изследванията показват, че слабата аеробна производителност е свързана с висок риск от инсулт, инфаркт и смърт по всякакви причини.

Това е не по-малко опасно от хроничните заболявания и тютюнопушенето.

Работоспособността на кардиореспираторната система може да се оцени чрез показател за максимално потребление на кислород – МПК или VO2MAX.

Определя се така – доброволец в специална екипировка се движи на бягаща пътечка с постепенно нарастваща скорост и стига до пика на своята интензивност.

През това време се измерва обемът въздух, който излиза от белите дробове на бегача – МПК в мл/кг/мин.

Например, за здрав човек, който не спортува, МПК е 3200-3500 мл/мин, а за спортисти достига около 6000 мл/мин.

Какви тренировки са подходящи за увеличаване на МПК

Също като диагностика са подходящи стрес тестове, при които сърцето се излага на индуцирана повишена потребност от кислород, като се наблюдава с помощта на ЕКГ или визуализиращи методи.

Това помага за откриване на зони на исхемия – недостатъчно снабдяване с кислород.

Най-важното, което дори аеробната производителност е ниска, това не означава необходимост от спешно трябва да се купуват лекарства.

Добрата новина е, че аеробните показатели могат да се подобрят буквално на всяка възраст и без таблетки. Как? Разбира се, с помощта на редовни тренировки.

Подходящи са високоинтензивните интервални тренировки, които бързо повишават работоспособността на кардиореспираторния апарат, в сравнение с тренировките с умерена интензивност.

Разбира се, при периоди на интензивно натоварване трябва доста да се поизпотим, но пък след това се редуват с приятни интервали отдих, и средно HIIT-тренировката обикновено отнема по-малко време.

Интервалните тренировки са само един от вариантите – полезна е всяка активност, която превишава обичайната ни норма.