Най-ефективният начин за борба с миомните възли е хирургическото изрязване.

Лекарите винаги обясняват по време на консултации как се провежда миомектомия – продължителност на интервенцията, избор на упойка, време на престой в клиниката, особеност на възстановителния период.

Изпълнението на всички препоръки на специалиста се осигурява на пациентката правилна настройка преди процедурата и бързо възстановяване след нейното приключване.

Миомата представлява доброкачествено заболяване, сформирано от мускулна и съединителна тъкан. Факторите за нейните развитие са наследствена предразположеност, някои гинекологични процедури, честа смяна на сексуалните партньори.

Но най-разпространената причина са хормоналните нарушения в женския организъм. И в ранния стадий заболяването може да се излекува с консервативен метод – хормонотерапия.

Ако началната фаза е изпусната, се назначава миомектомия, като продължителността на интервенцията зависи от метода на изрязването.

Продължителност при хистероскопския метод

Ако опасната капсула е разположена на задната или предната стена на детеродния орган, то методът, който е най за предпочитане е хистероскопия.

Основната му особеност е липсата на разрези, тъй като патологичното образувание се изрязва през влагалището. Продължителността на миомектомията е от 10 до 30 минути.

Това кратко време се постига благодарение на хистероскопската диагностика, която се състои във въвеждането на дълга сонда с осветителен прибор и видеокамера, предаваща получаваните изображения на екрана на компютъра.

След външния анализ на тумора във влагалището се въвежда резектоскоп – дълъг десен апарат, снабден с миниатюрни или електрически накрайник.

Механичното премахване се смята за по-малко травматично благодарение на липсата на изгаряне, а също и защото продължителността на операцията миомектомия и възстановяването след нея е минимално.

Електрохирургичният накрайник се прилага при труден достъп към проблемния участък.

Предимствата на хистероскопията са минималната вероятност от вътрешно кръвотечение, възможност за забременяване в близките месеци, прекрасният козметичен ефект.

Миомектомия – продължителност на операцията по премахване на миомен възел при лапароскопската технология

Възлите, образували се в маточната кухина, могат да се отстранят с помощта на лапароскоп. Така се нарича хирургичният инструмент, състоящ се от няколко от няколко троакара, снабдени с малък фенер, видеокамера и режещи накрайници.

Продължителността на операцията не надвишава 2 часа, като в това време влиза и инжектирането на стерилен въглероден диоксид в коремната кухина и оценка на обема на работа.

Обикновено хирурзите правят 3 надреза. Най-широкият е в областта на пъпа.

През него се осъществява инжектирането на газа за повдигане на коремната стена и осигуряване на свободата на движение, след което пък се въвежда осветителният прибор и камера за снимане.

През останалите 2 надреза се внедряват инструменти за разрязване на тъканите. Лапароскопията изисква внимание и опитност на специалиста, тъй като неправилно направеният разрез може да намали шансовете за забременяване и износване на бебето.

Продължителността на операцията е пряко свързана с количеството възли и тяхното местоположение.

Освен това лапароскопията позволява пълното отстраняване на матката при откриването на множество образувания или при възникването на някакви усложнения по време на операцията.

Миоектомия – продължителност на операцията при абдоминална методика

Ако диагностичното изследване открие няколко възли на труднодостъпни места, то оптималният способ за разрешаване на проблема е оперативната интервенция с разрези на кухината.

Също при абдоминалната операция се прибягва в екстремни случаи, свързани с некроза, събиране на гной, усукване на крайника на миомата, с който се свързва с тъканта.

Продължителността на такава операция обикновено надхвърля 2 часа, поради което се извършва под пълна упойка.