Врасналият нокът е проблем, който налага спешно лечение. Ако навреме не потърсите лекар, то е възможно развитието на сериозни усложнения.

Никаква самонадеяност!

Врасналият нокът не е просто заболяване, което може да се разреши от само себе си. В тази връзка много хора, сблъскали се с този проблем, се опитват да се лекуват самостоятелно.

Но това в никакъв случай не трябва да се прави, тъй като вие просто не можете да обработите правилно патологическият участък. Последствията от такова самолечение могат да бъдат изключително тежки – гнойно възпаление и гангрена.

Ако имате проблем с враснал нокът, то е необходимо колкото се може по-бързо да се обърнете за помощ към лекар-хирург. При своевременно и адекватно лечение могат да се избегнат усложнения впоследствие.

Дистрофия на нокътната пластина може да възникне, както при засягане от гъбична инфекция, така и при травматизиране на нокътя, като не е изключено и самото нарастване да се явяват увреждащ фактор.

Способи за лечение на враснал нокът

Към настоящия момент съществуват няколко варианта за лечение на враснал нокът. Най-разпространеният е хирургическият, при който лекарят напълно отстранява нокътя.

Даденият метод има редица недостатъци, сред които е болезненият следоперативен период, продължителното възстановяване, а също и формиране на деформиран нокът. При това следва да се има предвид, че простото отстраняване на нокътя има само временен ефект, тъй като с новия нокът проблемът по-скоро ще си остане.

Най-ефективният метод на лечение на врасналия нокът е радиовълновата хирургия, това е най-малко травматичен способ за справяне с този проблем. За разлика от традиционния хирургичен метод радиовълновата хирургия напълно разрешава проблема с врасналия нокът.

След пълното отстраняване на нокътната пластина вероятността от повторно врастване на нокътя се изключва завинаги, тъй като се прекратява растежа на нейните краища.

Предимства на радиовълновото отстраняване на врасналия нокът

Преимуществото на този хирургичен метод е нейната ефективност и безболезненост. Процедурата се провежда под местна упойка и отнема само 3-5 минути. Отстраняването на нокътя с този метод се провежда с амбулаторни условия, като процедурата не налага хоспитализация.

Освен това радиовълновата хирургия може да се изпълнява на всеки стадий от заболяването, като ефективно се справя както с леки, така и със запуснати случаи на врастване на нокътя.

Също така, макар и по-горе да посочихме, че не е желателно да направите опит и да си помогнете в домашни условия, като поддържате идеална хигиена на краката, правите си чести бани с морска сол, калиев перманганат.

Също така дръжте стъпалата си сухи и чисти през деня, сменяйте всеки ден чорапите и не носете обувки на високи токове, както и такива които са тесни отпред.

Елементарни правила за предотвратяване на заболяването

Както е известно всяка болест е по-добре да се предотврати, отколкото да се лекува. Затова, за да избегнете възникването на врасналия нокът, не носете тесни обувки, не режете твърде късо ноктите, режете ги, особено нокътят на големия пръст, само направо, без да закръгляте, тъй като по този начин травмирате естествената извивка на нокътя.

И разбира се старайте се да давате колкото се може повече възможност на краката ви да дишат. Макар и лятото и да отмина, времето все още е топло и е възможно все още да се излиза по чехли навън.