Французин живее без мозък вече 52 години. Лекарите се опитват да разберат как мъжът е успял да се устрои на държавна служба и да възпита 2 деца. Мозъкът на французина имал такива микроскопични размери, че специалистите с голямо усилие различили на рентгеновите снимки.

Всеки ученик, който току що е започнал да изучава биология разбира, че без мозък нито един човек физически не би могъл да живее.
Но понякога медицинската практика се сблъсква с толкова удивителни факти, които показват, че в реалния живот е възможно и невъзможното.

Изключение от правилото е французин, който в продължение на 50 години от живота си дори не подозирал, че има физиологическа особености, отличаващи го от останалото човечество.

За своята диагноза 44-годишен французин разбрал, след като потърсил помощ в клиника с оплакване за слабост в левия крака. Обследването установило наличието на киста в задната черепна ямка.

Това означава, че почти целият череп на мъжа бил изпълнен с гръбначно-мозъчна течност. А сиво вещество в мозъка почти не е станало.

Причините за това явление се крият в детството на французина, той в ранното си детство страдал от хидроцефалия, характеризиращо се с натрупване на течност около главния мозък.

До 14-годишна възраст бил отлаган на процедури по отстраняване на излишната течност в мозъка и след това лекарите решили, че проблемът е решен, тъй като пациентът нямал оплаквания за здравословни проблеми.

Но болестта прогресирала, макар че за това време мъжът успял да се ожени и да стане баща на 2 деца. Освен това показателят за коефициента му на интелигентност се равнява на 75, което не показател за слабоумие, а напротив смята се за нормален показател.

От момента, когато проблемът бил установен, мъжът живял още 7 години достатъчно пълноценен живот.

Следва да се отбележи, че това не единичен случай в историята. Практически без мозък живее и американец, който попаднал в катастрофа и се лишил от фронталната част на мозъка.

Но въпреки това той успял да продължи пълноценно живота си и когато си сложил шапка, околните не успели да забележат, че той е преживял страшна катастрофа и почти е загубил мозъка си.

Историята на медицината също описва случай от 16-ти век, когато било направено откритие, че момче загинало 3 години след тежка травма на мозъка. Установило се, че през тези 3 години момченцето живяло без мозък.

Как е живяло през тези 3 години?

Учените предполагат, че съществува т.нар. коремен мозък, който се образува от нервните клетки на червата и на стомаха.
Като допълнение следва да се отбележи, че непълноценният отдих нощем способства за намаляване на размерите на главния мозък.

В проведено миналата година изследване се установило, че намалява обема на различни части от него – в лобната, теменната и височинните области.
Учените подчертават, че засега не знаят как именно качеството на съня е свързано с обема на мозъка.

Не са наясно кое е следствие, а кое причина. Но във всеки случай е ясно, че добрият сън е необходим за запазването на мозъка.

Учените от медицинския колеж на Сингапур заявяват, че недостигът на сън предизвиква преждевременно стареене на мозъка, а за нормалното негово функциониране е необходим 7-часов сън.

За това, че сънят е изключително важен за здравето е известно много отдавна. Но учените намират нови доказателства в подкрепа на това твърдение.