Странични ефекти имат повечето лекарства и в повечето случаи те не притесняват никого. Въпреки това ако става въпрос за рак, това би притеснило дори и оптимистите.

Медикамент за високо кръвно може да докара кожен рак

До неотдавна препаратът Атаканд Плюс с производител Астра Зенека по никакъв начин не се свързваше с развитие на онкологични заболявания.

Това е обикновено хипотензивно диуретично средство, което действа на веществата кандерсартан + хидрохлоротиазид – блокери на рецептори на ангиотензин II + диуретик.

Две изследвания, проведени от датски учени с използване на данни от Датския национален раков регистър, показват връзка между използването на хидрохлоротиазид и повишен риск от немеланомен рак на кожата /НМРК/ – базалноклетъчен и плоскоклетъчен карцином.

Също е установено, че при увеличаване на сумарната – натрупана доза хидрохлоротиазид рискът от НМРК нараства.

Министерството на здравеопазването вече одобри съответните изменения в инструкцията към препарата. Промени ще бъдат направени в инструкциите към препарата, като ще бъде посочено „Рак в анамнезата”.

Кога трябва да се потърси лекарска помощ

Що се отнася до механизма, който способства за възникване на рак, се предполага, че виновно за това е фотосенсибилизиращото действие на хидрохлоротиазид.

Затова се препоръчва на хората, които приемат Атаканд плюс да стоят по-малко на слънце и да наблюдават състоянието на кожата.

При първи подозрения за новообразувания или за трансформация на съществуващите новообразувания – трябва да се потърси лекарска помощ.

Характерно е, че измененията в анотацията се отнасят само Атаканд Плюс. Известни са около 50 препарата, в състава на които се съдържа хидрохлоротиазид – основно диуретици и за сваляне на кръвно. Ще бъдат ли допълнени инструкциите засега не е известно.

Сред основните странични ефекти на препарата, за който се смята, че може да предизвика кожен рак, са алергичните реакции и в листовката се определят като противопоказания за употребата.

Повечето препарати за сваляне на кръвното действат и бъбречната функция, вследствие на което може да се стигне до повишаване на нивата на калий в кръвта.

Сред редките странични ефекти е и бъбречна недостатъчност, но това може да се случи на фона на болни бъбреци.