Прищипване на нерв – доста разпространена патология, но такава патология в международната класификация на болестите няма. Това е свързано с факта, че заболяването никога не възниква само по себе си, винаги е вследствие на някаква друга патология, болест или травма.

Именно затова за правилното лечение на пациента лекарят е важно да изясни причината за прищипване на нерва. Какво може да доведе до прищипване на нервните коренчета.

Причини за прищипване на нерв

Най-често се разглежда в контекста на различни проблеми с гръбнака. Именно тук прищипването е много по-вероятно и често се развива, вследствие на свиване на лумена между прешлените, например, при дегенеративни изменения на хрущялната тъкан.

На този фон гръбнакът не издържа на обичайните натоварвания, което води до постоянно напрежение на мускулите. Свитите мускули само влошават ситуацията с притиснатия нерв, който може да се възпали и на този фон да боли още повече.

Или пък толкова силно да се притисне, че нервните тъкани е възможно да загинат и загуба на чувствителност в определена част на тялото.

Нервните коренчета в гръбнака са сред най-предразположените към прищипване, но понякога нерви се притискат и само от мускули, сухожилия или пък новообразувания.

Към притискане на нерви най-често водят:

 • Травми – най-често изкълчвания;
 • Силно едновременно натоварване – например, при вдигане на тежести или дори при рязко движение на тялото;
 • Вродени патологии на гръбнака;
 • Тумори;
 • Остеоартрит – разрушение на хрущялната тъкан на ставата и формиране на израстъците на костите;
 • Артрит – възпаление на ставите;
 • Нарушение на стойката – сколиоза, кифоза, лордоза

Освен това, се разграничават и редица фактори, които съществено повишават вероятността от прищипване:

 • Наднормено тегло, затлъстяване;
 • Навик за прегърбване;
 • Постоянно физическо натоварване;
 • Продължителен постелен режим;
 • Бременност;
 • Ендокринни заболявания – диабет, проблеми с щитовидната жлеза;

Изтръпване и други симптоми на прищипване на нерв

Прищипването на нерв е прието да се свързва на първо място с болката. Например, ярко изразена е, ако притиснатото нервно коренче в гръбнака се възпалява. Много често увреденият участък почервенява и става горещ, появява се оток.

Обикновено при дегенеративни процеси в гръбнака и хроничното прищипване на гърба болките са прищипващи, тъпи, продължителни. А при рязко прищипване, например, вследствие на травма, те ще бъдат остри и много силни.

Притискането в гръбначния отдел често се проявява с междуребрена невралгия, а понякога болките се разпространяват и към сърцето. Прищипването на шиен нерв може да се съпровожда с главоболие, а на срединния – да доведе до болезненост на пръстите на ръцете.

Въпреки че болката при прищипване на нерви се среща по-често, все пак има ситуации, при които не е основен симптом, а може и изобщо да не се прояви.

Нервът – това е канал за предаване на импулси от мозъка към определен участък от тялото и обратното. Ако се увреди, включително и при притискане, се проявяват признаци за нарушение на това предаване.

Лечение – лекарства и физиотерапия

Преди да се назначи лечение, трябва да се изясни причината за прищипване на нерва и да се определи колко далеч е стигнал процеса. Основа за диагностиката е електромиография – оценка на мускулната активност.

В повечето случаи в начален стадий помагат препаратите без рецепта, обикновено това са обезболяващи. Освен лечение на основното заболяването лекарите препоръчват и физиотерапия.