Ваденето на зъб е травма, на която организмът може да реагира по съответния начин, например, с повишение на телесната температура.

В някои случаи особено, когато става въпрос за усложнена екстракция, повишението на телесната температура е очаквана реакция, но понякога – това е признак на възпаление и усложнение.

Как да разберем разликата и да не пропуснем тревожните симптоми?

Кога повишението на температурата е норма?

Трудно е да определим конкретните ситуации и да кажем, че това е нормално, и повод за паника няма. Границата между норма и патология е много тънка и за преминаване в усложнения са достатъчни незначителни обстоятелства.

Зъболекарите казват, че колкото по-сложна е операцията, толкова по-голям шанс за повишаване на телесната температура, и това ще бъде по-скоро от нормално явление.

Най-често телесната температура се повишава след вадене на зъби, особено ако за екстракцията са били използвани допълнителни инструменти или е бил необходим хирургичен разрез.

Освен това, причина за повишаване на температурата може да стане и самата причина за ваденето – периостатит, периодонтит и други причини.

Тези патологии сами по себе си могат да бъдат причина за повишение на телесната температура, също както и сериозните травми на лицево-челюстната област, например, счупване.

Но дори в тези случаи, когато зъболекарят предварително предупреждава за възможно повишаване на телесната температура, е необходимо да се обърне внимание на следните симптоми:

  • Общо състояние;
  • Продължителност на фебрилитета;
  • Ниво на изразеност – стойности над 38.5 градуса не могат да се смятат за норма при никакви обстоятелства;

Ако състоянието на болния се е влошило, е необходима консултация със зъболекар, който може да определи причината за повишаване на температурата, а също и назначаване на съответното лечение.

Зъболекари за признаците на усложнения

Внимание заслужава устойчиво повишената температура повече от 3 дни, ако стойностите са започнали да нарастват и се появили други симптоми. Именно при анализ на допълнителните симптоми може да се постави правилна диагноза и да се определят причините.

Причините, които могат да предизвикат повишаване на телесната температура могат условно да се разделят на 2  групи: свързани със зъбите и непосредствено с тяхното вадене, и несвързани с устната кухина.

Сред причините, които не са свързани с устната кухина, могат да се отнесат следните: развитие на респираторни инфекции или пък активизация на хронични заболявания.

Ако след ваденето на зъб телесната температура започне да се повишава, появи се главоболие, хрема, болка в гърлото, то най-вероятно става въпрос за вирусна инфекция. По характерните симптоми не е трудно да се постави диагноза.

Зъболекарите напомнят, че повечето заболявания на устната кухина и на зъбите в частност, могат да станат причина за активация на хронични процеси, да предизвикат обостряния и такъв стрес за организма е екстракцията на зъб.

За установяването на причината за повишение на телесната температура в този случай също помагат допълнителни симптоми, преглед на специалист и някои методи на изследване.

Възпаление на алвеолата и други причини

Причините, свързани с устната кухина и явяващи се непосредствени усложнения след ваденето на зъб, са най-разнообразни.

Това могат да бъдат грешки на зъболекаря или пък причини, свързани с нарушение на препоръките на лекарите, а също и обстоятелства, независещи от никого. Сред най-честите причини – останал корен или част от зъба в алвеолата.