Учени от Университета на Северна Каролина решили да свържат социалните отношения на хората – количеството на техните приятели и познати, в началото и в края на техния живот със здравните физически показатели.

Изследователите разгледали такива здравни параметри като хроничното възпаление, високото кръвно налягане и абдоминалното затлъстяване.

Всички тези заболявания са способни сериозно да нарушат здравословното състояние и да доведат до смъртоносни заболявания като инфаркт, инсулт и злокачествени тумори.

Както се оказва, колкото повече приятели и познати имат хората, толкова по-крепко се оказвало тяхното здраве в млада възраст и в старостта.

Поради тази причина учените смятат за необходимо да стимулират младите хора и възрастните да изграждат широк кръг на общуване и да развиват уменията и навиците си за взаимодействие между хората.

И затова учените смятат такива умения за не по-малко важни от навиците за правилно хранене и на физическата активност.

В своето изследване учените се уповавали на предходните научни трудове, в които било доказано, че хората в старостта живеят по-дълго и се чувстват по-здрави, ако имат по-голям кръг на общуване и много приятели.

Авторите на изследването установили, че колкото по-малко приятели имали тийнейджърите, толкова по-високи нива на хронични възпаления се установявали в техните организми, а също и в голяма степен било развито абдоминално затлъстяване, и тяхната физическа активност също било пропорционално снижена.

Ако пък се говори за хора в напреднала възраст, то тяхната социална изолация била доста по-вредна, отколкото развитието на диабет и хипертония.

Но подобни зависимости практически не се наблюдавали при хора в средна възраст. И развитието на социални връзки при такива хора способствали само за тяхната социална подкрепа и по ефективност зависели основно от тяхното качество.

Но в млада и напреднала възраст основна е ролята не на качеството, а на количеството на социалните взаимодействия.

Учените разглеждали няколко показатели на социалните отношения – интеграция, подкрепа и напрегнатост в отношенията.

При запитване голям брой хора, изследователите свързвали тези социални показатели с физическите здравни параметри – обиколка на талията – развитие на абдоминално затлъстяване, артериално налягане, индекс на телесната маса и ниво на С-реактивния белтък.

И резултат от техния научен труд станали еднозначните заключения, че рискът от смърт от инфаркт, инсулт и рак пряко зависел от количеството приятели и познати в млада възраст и в старостта.

В допълнение следва да се посочи, че човек трябва да има приятел, на когото да може да позвъни по всяко време на денонощието.

За да се сдобиете с приятели можете да си измислите хоби, което ще ви помогне да установите контакти с хора, които също споделят вашите интереси през свободното си време.

Сред колегите винаги трябва да имате човек, към когото можете да се обърнете към трудни моменти, без да се отказвате от неговата помощ.

Специалистите препоръчват да общуваме и да дружим със съседите, да сме с тях в отношение на доверие, желателно е да им оставяме ключ от апартамента или дома в случай на форсмажорни обстоятелства.

Необходимо е да поддържаме стари приятелства, било то и с редовни поздравления във вид на хартиени или електронни картички.

Няма смисъл да изпускате възможности за ново приятелство, необходимо е винаги да пазите контактите с човека, тъй като рано или късно той може да ви се окаже полезен.

Наличието на приятели говори за активността на човека, за неговите положителни качества на характера.