Посещението на поликлиника изисква големи разходи на време и сили, а като се отчита състоянието на човек при заболяване, то самостоятелното ходене из лечебните заведения за прегледи и изследвания може да бъде и опасно.

Ето няколко сериозни причини да повикате у дома лекар.

1. Собствен комфорт

При поява на симптоми на заболяване малко са тези, у които възниква желание самостоятелно да отидат до местната поликлиника и да стоят там на опашки в очакване на преглед на лекар.

Високата температура, болката в гърлото или хремата при настинка, гадене, повръщане или нарушения при изхождането при отравяне или признаци на други заболявания, обикновено се понасят зле.

Като извикате лекар у дома, ще получите необходимата консултация, без да се налага да излизате у дома. При необходимост лекарят може да доведе със себе си медицинска сестра, която да вземе проби за наложителните изследвания.

При днешните възможности на антибактериалните терапии заболявания като пневмония, бронхити, инфекции на пикочните пътища вече не изискват лечение в болница, ако са диагностицирани от лекар като неусложнени.

Тази диагностика може да се проведе от лекар, който бъде извикан у дома, и да назначи съответното лечение.

В този случай пациентът получава медикаментозна терапия в комфортни за него домашни условия, като се изключи риска от получаването на някаква допълнителна инфекция.

Лечението се провежда под контрол на семейния лекар или на терапевт, който сам определя кратността на визитациите при болния до стабилизация на състоянието.

2. Безопасност за пациента

С някои симптоми, например, високото кръвно налягане или храносмилателните разстройства, не просто е некомфортно придвижването из града, но е и опасно.

При тежко състояние е необходимо да се извика бърза помощ. Ако симптоматиката е управляема, има смисъл да се дочака лекар, който ще ви прегледа и ще оцени вашето състояние.

След това лекарят или ще назначи необходимото лечение в домашни условия, или ще повика спешна помощ, която да ви отведе в болница.

Когато състоянието ви се стабилизира, ще можете сами да дойдете в поликлиниката за преглед и за получаване на впоследствие.

3. Безопасност за околните

Получавайки помощ от лекар у дома, то вие няма да се превърнете в източник на инфекциозни заболявания за други хора, било то за посетителите на лечебното заведение или за пътниците в градския транспорт.

Отговорност на всеки гражданин е не само да се погрижи за своето здраве, но и да обърне внимание на околните, като не ги излага на риск от разболяване.

4. Намаляване на времето за лечение

Като се възползвате от възможността да извикате у дома лекар, то няма да загубите скъпоценно време за посещение на поликлиника и за даване на проби за изследване.

При очакване на семеен лекар или на терапевт, вие можете да започнете лечение с достъпни средства – да приемате средства за понижаване на температурата.

5. Възможност за получаване от първичния преглед на точна диагноза и възможност за лечение от един лекар

Като извикате лекар у дома при първите симптоми на заболяване, вие ще получите пълна схема на лечение и за изследване впоследствие именно от този лекар, от когото вие вече сте били наблюдавани, или ще бъдете наблюдавани от момента на неговото посещение до пълно оздравяване.

И следователно да се излекувате максимално бързо ще е много висока.