Лечението на проблема с ерекцията при мъжете, които не могат да получат такава е значително напреднало още от времето, когато първото орално приемано лекарство против еректилна дисфункция (виагра) излезе на пазара през 1998 година. Но наскоро се появиха и други методи и начини на лечение, от обикновени помпи, намиращи се в аптеките, до хирургически поставяни импланти и свещички.

Не е добра идея, обаче, сам да диагностицирате вашата еректилна дисфункция. Ако имате проблем с получаването на ерекция, важно е да се консултирате с лекар преди да започнете каквото и да лечение. Може да има медицинско обяснение за вашия случай и вашето здраве или сексуален живот да имат общо с това.

  1. Хапчета Виагра, Сиалис и Левитра се борят с еректилна дисфункция като отпускат гладката мускулатура в пениса – процес, който увеличава притока на кръв и способства за ерекцията. Ефективността на тези фосфодиестераза тип 5 инхибитори е добре документирана. Подобни медикаменти за лечение на еректилна дисфункция са ефективни до 70% в това да накарат пениса да придобие твърдост, подходяща за сексуална активност. Хапчетата като цяло се смятат за безопасни. Страничните ефекти могат да включват главоболие, запушени синуси, или замъглено виждане, но всички симптоми са леки и отминават за кратко време. Това са едни от най-безопасните лекарства на планетата, споделят специалистите. Ако вземате подобни хапчета, избягвайте да приемате нитрати, като нитроглицерин, за болки в гърдите, защото това може да доведе до опасно понижаване на кръвното налягане и дори да предизвика инфаркт.
  2. Инжекции – Ако орално приеманите медикаменти не помогнат, лекарят може да препоръча инжектиране на лекарството в основата или страната на пениса с тънка игла или поставянето на свещичка в уретрата. Инжектираният медикамент алпростадил е синтетична версия на простагландин Е1, субстанция, подобна на хормоните, която функционира подобно на хапчетата против еректилна дисфункция. Лекарят ви може да ви научи как сами да си поставяте инжекциите у дома.
  3. Свещички – за мъжете, които предпочитат да не се инжектират или имат фобия от игли има заместител, който също съдържа алпростадил. За съжаление, този начин не е толкова ефективен колко инжекциите. Инжекцията доставя медикамента директно до мускулите и тъканите на пениса, докато при поставянето на свещичка в уретрата и процесът по нейното усвояване, част от силата на медикамента се губи. И при двата варианта има едно и също основно негативно последствие – мъжете, които го използват, споделят, че това ги отвлича от спонтанността на секса, защото им трябва време да се приготвят и да си поставят лекарството.
  4. Помпи – вакуум помпите за пенис са обект на множество шеги и вицове, особено във филмите за Остин Пауърс, но се оказва, че са доста ефективни за увеличаване на притока на кръв към пениса, а също така са широко и лесно достъпни и доста евтини. Процесът по изпомпване на въздуха от тръбата кара кръвта да навлиза в еректиралата тъкан.
  5. Импланти – Технологията на имплантите в пениса се развива през цялото време. Те дори се съревновават с имплантите в други части на тялото като пейсмейкъра например. Има два вида импланти: надуваемите импланти са цилиндри, които се имплантират в еректилните камери на пениса и се надуват посредством хидравлична помпичка, имплантирана в скротума.

Еластични импланти – това са полутвърди огъваеми пръчки, които се имплантират в пениса, които в последствие могат ръчно да бъдат манипулирани в еректирала или отпусната позиция.