Ново изследване показва как на положението на тялото влияе на възприемането на вкуса.

Учени от Университета на Южна Флорида изясниха, че всяка поза, предизвикваща физическо напрежение, приглушава вкусовите рецептори.

От положението на тяло зависи колко ще ядем и пием

Когато не се чувстваме добре, дори деликатесите губят своят наситен вкус.

Това е потвърдено неведнъж в експерименти с участие на повече от 300 души, на които предлагали разнообразна и доста вкусна храна.

Тези, които стояли прави не я усещали като много вкусна, докато тези, които били на меко кресло си облизали пръстите.

Ако сте си помислили, че щом ядете прави, храната няма да ви е вкусна, това не е вярно. Така например, добавянето на сол в сладкишите се усещало от участниците много по-слабо, отколкото тези, които били седнали.

Учените разширили изследването, провокирайки допълнителен стрес у доброволците.

Помолили участниците да опитат плодова салата, докато държали в ръцете си тежка раница с покупки, което имитирало обичайната дегустация, предлагана на купувачите в магазина.

Кога ядем повече – седнали или прави

Както се и очаквало, допълнителната тежест развалила вкуса на плодовете. Това още веднъж подчертава основният механизъм, свързана с физически стрес, влияещ на оценката на вкуса.

При човек в седнало положение силата на тежестта тласка кръвта към долните части на тялото и сърцето функционира на повишени обороти, за да изпомпва кръв обратно към горната част на тялото.

Това активира хипоталамно-хипофизарната надбъбречна ос и води до повишаване на концентрацията на стресовия хормон кортизол.

Тази реакция понижава сензорната чувствителност, което влияе на оценката на вкуса на храните и напитките, възприемане на температура и общия обем на изяденото и изпитото.

Положението на тялото влияе на температурните усещания, а също и количеството на изяденото. Например, в един от експериментите на участниците предложили чаша горещо кафе.

Тези, които пили кафе прави, съобщили, че напитката не е толкова гореща, сравнението е с разположилите се на уютен диван.

Доброволците, които били на крак, изпивали /и изяждали/ по-малко от седящите, а това показва, че физическото напрежение потиска апетита.