Днес диагнозата „желязодефицитна анемия” е сред водещите в периода на ранната бебешка възраст.

СЗО привежда данните за заболеваемостта от тази патология при деца до 3 години, които превишават в процентно съотношение тази при небременните жени в репродуктивна възраст, старите хора и всички други категории деца.

До 20% от децата имат различна степен на анемия, и то без отчитане на скрит железен дефицит.

Близо до тези показатели – около 22% са бременните жени.

Съответно, ако самата майка в периода на бременността е имала проблеми с осигуряването на желязо, не е успяла да предаде и на детето достатъчни запаси от този минерал.

За последните месеци на гестация бебето не е успяло да натрупа достатъчен обем желязо.

Затова и когато се роди, и активно разходвайки йоните за своя растящ организъм, бързо изчерпва резервите.

Но и с лечението на малките пациенти често възникват проблеми.

Защо е опасна анемията при бебета?

Бебетата с анемия трябва да се лекуват, заради железния дефицит при тях страдат темповете както на физическо развитие, така и на усвояване на навици, формиране на нервната система.

Има неоспорими данни за влиянието на анемията върху имунната система и на голяма част от инфекциозната заболеваемост при децата.

На фона на железния дефицит е затруднен синтезът на много хуморални фактори на имунитета, работещи както на лигавица, така и системно – лактоферин, имуноглобулини.

Недостигът на желязо води до ниски нива на хемоглобин в кръвта, който отговаря за безпроблемната доставка на кислород в тъканите.

Формира се хипоксия, която води до забавяне на метаболитните процеси, образуване на междинни недоокислени продукти на метаболизма.

Всички тези фактори се отразяват неблагоприятно на здравето на детето.

Да лекуваме или да не лекуваме

Да се лекува анемията е необходимо, но това не е съвсем лесна задача.

Железните препарати невинаги се усвояват добре и се понасят, и трябва дозите да се подбират индивидуално.

Освен това дефицитът на желязо не може да се преодолее за няколко дни, необходимо е дълго време, понякога до няколко седмици или месеци.

Стартово, преди началото на приема на лекарства, е важно изходното ниво на желязото, колко е изразена анемията или съществува ли изобщо такава.

Трябва да помним, че в период от 3-4 месеца при децата се формира специфично състояние, така наречената физиологична анемия, поради разрушаване на феталния хемоглобин.

На негово място идва по-зрелият вариант, който закъснява със синтеза

Това е причината за временното понижаване на показателите, но няма същинско анемично състояние.

Кислородът стига за метаболитните процеси, макар и показателите да се доближават до гранични стойности.

Лечението на детето в този случай не е нужно, неговите резерви са достатъчни за пълноценен метаболизъм, необходимо е само организиране на рационална грижа и пълноценно кърмене.

Ако пък говорим за лечение, през последните години лекарите все по-внимателно подхождат към терапията.

Така например, ако железните препарати се назначават в големи дози, с формирането на прекомерна абсорбция на желязо, се променя инфекциозната резистентност.

От неправилно лечение детето може да започне да боледува по-често.

„Железни” бактерии

При децата, които страдат от железен дефицит, инфекциите протичали не толкова тежко и възниквали не толкова често, колкото при тези, които получавали желязо от храната.

А също и приемали с препарати достатъчен обем желязо.

Това е свързано с факта, че за своята активна жизнена дейност и размножаване, много видове микроби и гъбички, протозои използват съдържащи желязо ензими.

И при недостиг на желязо се създават неблагоприятни условия за тяхното оцеляване.