Няма нищо по-неприятно от това болки в гърлото и силна кашлица да ни принудят да си стоим вкъщи, в леглото, докато всички останали се наслаждават на прекрасното есенно време.

От грип и настинки никой не е застрахован, но ако следва някои лесни за изпълнение препоръки, болничните, които ще са ни необходими през предстоящия есенно-зимен сезон, ще са много по-малко.

Есенно укрепване на имунитета – как да го направим

1.Повече спокойствие, колкото и да е трудно

Един от основните врагове на имунитета – това е стресът. Но не този, който възниква, когато началникът незабавно иска да му се представи доклад, а този, който не ни дава възможност да се справим с емоциите и изцежда силите ни.

В такива моменти ни се иска само да се завием през глава и с месеци да не напускаме своето убежище.

Първите доказателства, че стресът може да предизвиква имунни нарушения са от 2003 г.

Отличен начин за справяне с емоционалното напрежение и същевременно помага за преодоляване на силния стрес, това е йогата. Стимулира защитните сили на организма и дарява необходимото усещане за отпускане.

2.Наслада от вкусна храна

Ябълка на ден и лекар не ни е нужен, така казват англичаните, но дали е така, не съвсем. Ако става въпрос за укрепване на имунитета, една ябълка е малко. Организмът се нуждае от комплекс полезни вещества – витамини, антиоксиданти, пробиотици и минерали.

Световната здравна организация препоръчва не по-малко от 3 порции пресни плодове и зеленчуци на ден. Колкото повече, толкова по-голям запас от антиоксиданти получава организмът.

Още една важна компонента на ежедневното хранене, това са храните с пробиотици, които благотворно влияят на имунитета и вероятността от внезапно разболяване намалява.

3.Тренировки с по-висока интензивност

При интензивни спортни занятия 2 пъти или повече пъти в седмицата, по-рядко възникват здравословни проблеми. Това е доста сериозен стимул по-често да ходим на близката спортна площадка или на фитнес.

Прекаляването с тренировките е с противоположен ефект, затова не трябва да пропускаме да оставим на организма време да се възстанови.

4.Разходки на чист въздух по-често

Слънчевият витамин Д е много важен за здравето на човек. Спомага за укрепване на костите, помага за борба с възпалителните процеси, повдига настроението, а според най-новата научна информация е с висок потенциал за борба с вируси и бактерии.

При ниски нива на витамин Д в организма е с 36% по-висок рискът от развитие на респиторни заболявания.

Ако човек вече се е разболял, достатъчното количество от слънчевия витамин помага за по-бързо оздравяване.

Витамин Д стимулира образуването на специфичен белтък кателицидин, който неутрализира атаките на вируси и бактерии.

От този витамин можем да си набавим с разходки в слънчевите и топли есенни дни, а ако времето е лошо – от храната: мляко, сирене, извара, яйца, риба и хранителни добавки.

5.На сауна

Няколко изследвания показват, че редовното посещение на сауна помага за укрепване на имунитета. Повишаването на телесната температура затруднява оцеляването на бактериите и вирусите, а изпотяването спомага за отделяне на токсините.

6.Масажи

Само 20 минути умерен масаж дневно гарантирано понижава количеството кортизол в организма – хормон на стреса, който подрива защитните функции на имунната система.

Масажът успокоява нервната система, като се забавя отделянето на кортизол. Това на свой ред води до усилване на имунния отговор.

7.Повече време с приятели

Хората, които имат повече приятели са с по-висока устойчивост на простудни заболявания. Самотните хора са с по-високи нива на стрес, който оказва неблагоприятно влияние на имунната система.

Точното количество приятели, от което има нужда всеки човек, за да е здрав, не е известно на науката. Но изследователите съветват да си поставим цел да се запознаваме с поне един човек на месец – в офиса, магазина, във фитнеса или в кафето.

8.Повече усмивки

Смехът и положителните емоции укрепват имунитета на молекулярно ниво, което на свой ред ни помага по-рядко да боледуваме.

Балансираното хранене също е от важно значение, за да се чувстваме добре, както и за стабилен имунитет.