В съвременния свят такива взаимоотношения вече съвсем не са рядкост. В семейството често се появяват проблеми на фона на по-високите доходи на жените от тези на мъжа.

Как да решите този проблем мирно?

Във века на забързаното ежедневие, ефективното поставяне на цели и развитието на активни житейски позиции не са редки случаите, когато жената бързо излиза напред и става успешна не само в обичайната за нея сфера – поддържане на семейното огнище, а и в бизнеса.

Случва се и жената да започне да печели повече от нейния мъж, и те забележимо си сменят местата.

Защо възникват конфликти и състезания на тема „чий портфейл е по-пълен“?

Да започнем с това, че да се прогнозира, че жената ще печели повече може само в случай, че в самото начало на връзката е било така, и това е нормално за двамата в двойката.

Възможно е и да не сте обърнали внимание на този детайл, защото за вас е важно това, което прави за вас мъжа, неговото внимание, грижа, това колко умело се е справял с мъжките си задължения у дома.

И за вас това да не е означавало, че той трябва да променя спешно в себе си, да го стимулирате, да подтикнете и всячески да се опитвате да го развивате, за да започне да печели толкова, колкото и вие, а може би и в пъти повече.

Именно това важно за развитие на семейството усещане, че при жената и мъжа всичко е наред, е възможност за постигане на договореност между тях и разпределяне на задълженията.

Това е всъщност основният ключ за изграждане на хармонични отношения в двойката. Мъжът и жената не се състезават, а вървят заедно.

Кога възникват конфликтите?

Най-често тогава, когато главата на семейството, който носи парите у дома. И финикийските знаци се превръщат в средство за натиск и манипулации. И ако не говорите за това, вашият мъж ще започне да се чувства непълноценен.

Той работи

Разбира се, това се отнася за тези мъже, които работят, но заплатата или доходите им са по-ниски.

Тук е важно да дадете на вашия партньор да разбере, че щастието не е в парите и че го цените, например, тогава, когато сте на важно съвещание, а той забира децата от градината или учи уроци с големия син.

Говорете на вашия мъж, колко ви е приятно, че ви очаква вкусна вечеря и колко се радвате да прекарвате времето си заедно.

Той не работи

Има и други случаи, когато мъжът съвсем не работи. Изпаднал е в криза, разочаровал се е от себе си и сега не може да се справи с това. И той лежи на дивана и приема вашия укор и забележки.

Да, той знае, че е неправилно да не прави нищо, но не може самостоятелно да се справи с вътрешните преживявания. И колкото повече му правите забележки, толкова по-голяма ще става пропастта между вас.

Как да намерите компромис?

Опитайте да разберете себе си! Какво ви безпокои и какви чувства предизвиква у вас това, че мъжът носи по-малко пари? Това вашите чувства ли са? Или споделени страни нечии съвети и препоръки какво е това „правилно семейство“ и „с какъв мъж трябва да бъдете“.