Българските производители на млечни продукти са на път да съсипят утвърждаваното от десетилетие реноме, което гарантираше качеството на българското сирене и кисело мляко.

Проучване на българска потребителска асоциация прави шокиращи разкрития за качеството на предлаганите на българския пазар марки сирене.

Потресаващите резултати са получени след лабораторен анализ на 36 марки сирене, като са избрани най-продаваните у нас.

Сега направеното изследване не е първото по рода си, но то резултатите от него показват негативна тенденция към съществено влошаване на качеството на сиренето, което се предлага от производителите на млечни продукти.

Отговорните институции в лицето на Българската агенция по безопасност на храните трябва да вземат мерки за преустановяване на тази чудовищна злоупотреба с доверието на потребители.

Правомощия и задължение да се самосезират след направените разкрития имат Комисията за защита на конкуренцията, а също и Комисията за защита на потребителите.

Истинско сирене или менте

Вероятно повечето от вас съвсем няма да се изненадат от разкритието, че в 6 от 36 най-продавани марки сирене у нас се откриват мазнини, които изобщо не са млечни.

А това показва, че фалшиво сирене се пробутва на потребителите като истинско на съответната висока цена, което си е истинска измама, за която трябва да бъде наложено наказание.

Потресаващ е факта, че в една от популярните марки сирене изобщо няма млечни мазнини, което свидетелства, че това, което се предлага изобщо не е сирене, а някакъв продукт на инженерната химия, в който млякото напълно отсъства.

В столичен ежедневник навлиза в детайли в процеса на производство на продукт, който се представя за сирене на потребителите.

При подобни разкрития възниква сериозния въпрос защо контролните органи в лицето на БАХБ не осъществяват ефективен контрол за качеството на хранителните продукти, като позволяват продукти с неясен произход да достигат до пазара и съответно до трапезата на масовия потребител.

А и не само – какво се дава на децата в детските градини, болници и в лечебните заведения на болните и родилките. Това изследване е повод гражданите да бъдат по-бдителни и да подават сигнали при съмнения за качеството на хранителните продукти, които се предлагат в обществените заведения.

Защо водата в сиренето поскъпва?

Преди 10 години при аналогични тестове в нито една марка сирене, предлагано у нас, не е било откривано водно съдържание повече от 55%, което е много малко над допустимите 54%, докато днес от 36 марки, във всяка 2-ра се открива повече, отколкото би трябвало.

Производителите използват различни модерни технологии, за да намалят количеството мляко, което се използва за направата на сирене и вместо 5-6 литра, колкото са необходими за производството на качествено сирене, сега се влага не повече от 3 литра, като за тази цел се използва ензимът трансглутаминаза, който създава нещо подобно на мрежа, която задържа протеините и на външен вид сиренето изглежда като истинско.

Но използването на този ензим е нарушение според българското законодателство, без да се отбелязва това на етикета на продукта.

Друг проблем сигнализиращ за ниско качество на сиренето е по-ниската му степен на зрялост, която според традиционните технологии трябва да е 14%, а резултатите при повечето марки показват не повече от 12%.

Неузрялото сирене и немлечните мазнини – най-често палмово масло, използвани в него, създават опасност за здравето, тъй като предизвикват възпалителни процеси в организма, а недостатъчната зрялост създава условия за размножаване на патогенни бактерии.