Както и преди сме посочвали, инсултът е разпространено ежегодно отнема живота на десетки хиляди българи. Лекарите уверяват, че с помощта на тези 7 лесни правила вие ще можете съществено да понижите вероятността от развитие на инсулт.

1. Контрол на кръвното налягане

Най-често жертви на инсулт са хора, страдащи от артериална хипертония. Високо кръвно налягане е ключов негативен фактор за развитие на инсулти.

Поради тази причина за хипертоника е изключително важно винаги да измерва кръвното си налягане и при необходимост да приема препарати за понижаването му.

2. Проследяване на холестерола

Свиване на лумена на артериите, възникващо вследствие на атеросклероза, е още една много разпространена причина за инсулт. В този случай е виновна плаката холестерол, която се отлага по стените на кръвоносните съдове.

За предотвратяване появата на плака от холестерол лекарите препоръчват по-често да се употребява мазна морска риба, зехтин и ленено масло.

В тези храни се съдържат омега-3 и 6 полиненаситени мастни киселини, които понижават нивата на „лошия“ холестерол в кръвта.

3. Контрол на телесната маса

Хората с наднормено тегло се намират в рисковата група.

Поради нарушенията на обмяната на веществата се повишава вероятността от развитие на захарен диабет и на атеросклероза, което съществено увеличава вероятността от разрушаване на кръвоносните съдове на главния мозък.

4. Редовно посещение на кардиолог

Всякакви нарушения в сърдечната дейност автоматично водят до повишено натоварване на кръвоносните съдове на главния мозък, което способства за развитието на инсулт.

Поради тази причина е важно внимателно да се следи здравето на сърцето. Дори ако сърцето никога не ви е безпокоило, то следва ежегодно да се преглеждате. Това ще ви позволи да откриете заболяването в ранен стадий.

5. Профилактика на захарния диабет

Медицинските изследвания показват, че диабет тип 2 увеличава вероятността от развитие на инсулт с 2.5 пъти. Патологично повишените нива на кръвна захар натоварват значително сърцето и кръвоносните съдове.

Както е известно, при диабетиците често се стига до обезводняване на организма. Поради което кръвта се сгъстява, което увеличава вероятността от образуване на тромби, които е възможно да достигнат до кръвоносните съдове на мозъка.

Нормализацията на режима на хранене и физическите натоварвания са най-добрата профилактика на диабет, дори и ако имате наследствено предразположение към това заболяване.

6. Намаляване на стреса

Нервното напрежение е мощен фактор за развитие на практически всякакви заболявания. По време на стрес в кръвта се освобождава голямо количество от хормона адреналин, което води до увеличаване на артериалното налягане.

Увеличава се натоварването на кръвоносните съдове на главния мозък.

За съжаление, пълното изключване на стреса от живота не е възможно в съвременните условия. Същевременно можем да се стремим към намаляване на нивото на нервното напрежение.

Възможно е да се налага да се обърнете към психолог, който да ви помогне да разреши този проблем.

7. Отдих

Организация на режима на труд и почивка – важен компонент в профилактиката на инсулта.

Лекарите констатират, че пациентите с инсулт често идват при тях след изнурителни физически натоварвания. За възрастните хора това е особено опасно.

Важно е да не се допуска физическа преумора, да се отделя време за почивка и за достатъчно сън. Но въпреки това и в напреднала възраст хората не трябва да забравят за физическата активност.