Кожата има специфика да си променя цвета под действието на различни външни фактори. Най-очевидният от тях са тен, възникващ под действието на слънчевата светлина.

Но е възможно причината да е болест – дерматит, Адисонова болест, увреждане на кожата с гъбична инфекция или витилиго – специфично заболяване с депигментация.

Препоръчително е да се обръща внимание на всякакви изменения на цвета на кожата, особено ако възникнат внезапно на ограничен участък от тялото.

Това е повод да се направи консултация с личния лекар, който след изясняване на оплакванията да даде направление за личен лекар.

Какво предизвиква рязка промяна на цвета на кожата

Формиране на витилиго

Появата на кожата на обезцветени петна с ярки граници с нормално оцветена кожа могат да бъдат проявление на витилиго.

Загуба на пигментация е възможна на различни места, например, на скалпа, поради което се обезцветяват кичури коса. Появяват се бели петна по тялото и по крайниците.

Първоначално петната могат да са с единични или с малки размери, в продължение на няколко години е възможно да увеличат размерите си и да се слеят помежду си.

Смята се, че витилиго – това е автоимунно заболяване, при което се осъществява прогресивна загуба на меланоцити.

Наличието на подобни кожни дефекти – това е козметичен проблем и често признак за проблеми с щитовидната жлеза.

Витилигото може да направи кожата по-уязвима към уврежданията на слънчевите лъчи.

Дерматит от храна и на слънце

Проблемите с пигментацията са свързани с наличието на т.нар. фотодерматит, увреждане на кожата на ръцете, на лицето или около очите и устата.

Този дерматит е свързан с пътувания в райони с висока слънчева активност, кожата просто не успява да се приспособи към новите условия.

Нейната реакция може да се усили, поради влиянието на химическите вещества, съдържащи се в зеления лимон и в другите цитруси.

Началната реакция при този вид дерматит са мехури или парене и често се възприемат като слънчево изгаряне.

Понякога кожното възпаление първоначално почти не се забелязва, но проявяващите се изменения обикновено изчезват след няколко месеца.

Една от формите на екзема – хипопигментация на кожата

Още едно състояние, което води до поява на бели петна по кожата – бял лишей. Това е една от формите на екзема, която се активизира през пролетните и летните месеци.

Кожата се покрива с червеникави петна с люспи, а впоследствие остават по-светли. Това състояние е проявление на екзема, която става все по-забележима на тъмна кожа.

Обикновено лечението се състои в използване на обикновен слънцезащитен крем или ако увреждането на кожата е по-сериозно, местно приложение на стероидни кремове.

Основната цел е потискане на възпалителните процеси, тогава пигментацията се възстановява.

Увреждания на кожата

Подобно състояние в медицината се именува с термина „поствъзпалителна хиперпигментация”. За непрофесионалист това просто означава участъци на по-пигментирана кожа, където е имало пъпки, алергични обриви, кожата е била травмирана.

Подобни участъци на хиперпигментация са характерни за псориазис. За отстраняване на тези проявления е необходимо време и приложение на стандартни слънцезащитни средства.

Гъбична инфекция

Освен кандидоза на кожата, която е по-характерна за деца и хора с отслабен имунитет, са възможни и други форми на патология.

Гъбичната инфекция може да се предизвика от различни условно-патогенни или патогенни колонии гъбички.

Пигментирани петна възникват при разноцветен лишей – гъбична инфекция, която има тенденция да се появява през горещите и влажни месеци, на фона на отслабен имунитет.

Места на поява са тънка кожа в областта на естествените гънки и шията. Основа на лечението са местни противогъбични средства, с които се потиска инфекцията с паралелно укрепване на имунитета.

Болестта на Адисон и проблеми с надбъбречните жлези

Най-известният човек, страдал от болестта на Адисон, е Джон Кенеди. Тъмната му кожа не е била, заради излагане на слънце, а заради дисфункция на ендокринните органи – надбъбречните жлези.

Недостигът на хормонална активност при тази болест води до нарушение на регулацията на пигментния обмен, което се отразява и на цвета на кожата. Подобна болест може да се заподозре, ако човек не се излага на слънце, а кожата му потъмнява, сякаш е бил на солариум.