Какви са причините за изменения на зъбите при деца в момента на никнене и след това?

Нормални зъби при деца

Първи зъб в устната кухина при деца трябва да се появи в период от 5 до 7 месеца. При някои деца долните централни резци, а именно те поникват първи, е възможно да се появят по-късно или по-рано, и това е вариант на нормата.

Но за изключване на някои възможни патологии е необходима консултация със специалист.

В норма зъбите при деца трябва да бъдат бели, емайлът може да има небесносин оттенък – това е особеност на млечните зъби.

Ако зъбите са променили цвета, родителите забелязват неравномерен цвят, неправилна форма, емайлът изглежда матов, е необходима консултация със зъболекар.

Всички тези особености сигнализират за изменения във формирането на емайла, които е възможно да имат сериозна последствия за бъдещото здраве на устната кухина.

Зъболекари за причините за изменения на цвета на емайла

Родителите трябва да обръщат внимание не само на цвета на зъбите на децата, но също на тяхната форма, равномерност на цвета, цялост на емайла.

Зъболекарите могат да посочат редица вродени, а също придобити патологии, които могат да станат причини за поява на такива симптоми. Всички те изискват своевременна диагностика и лечение.

Тетрациклинови зъби

Известно е, че зъбите при децата се формират още в периода на вътреутробно развитие – в първия и във втория триместър.

Приемът от майката на тетрациклинови антибиотици може да стане причина за сериозни нарушения в процеса на формиране на емайла.

Понякога жените, дори не подозират, че бременните, и приемат опасни антибиотици.

В крайна сметка, зъбите при децата поникват в жълто-кафяв, буквално с черен цвят.

Наблюдава се недоразвитост на емайла и дори частична липса. По такива зъби бързо се присъединява кариес, което увеличава риска от сериозни усложнения.

Хипокалцификация на емайла

Едно от проявленията на несъвършена амелогенеза – генетично нарушение, което се предава по наследство. Според статистиката, от тази патология най-често страдат момиченцата.

Родителите могат да забележат, че зъбите при децата след никнене са с жълт цвят, емайлът е крехък, мек, бързо се чупи, оголва се дентина.

Хипоплазия на емайла

Хипоплазия – недоразвитост на емайла, некариозно увреждане, което се формира още преди никнене на зъбите и е свързано с неблагополучие при протичане на бременността.

Сериозни заболявания на майката, прием на лекарствени препарати, силен стрес, непълноценно хранене – само някои фактори, които могат да доведат до формиране хипоплазия.

Не може да не се отбележи този фактор като дефицит на витамин Д при бременност, която ще има значение не само в повишаването на риска от развитие на кариес след никненето на зъбите.

Внимание за родители – придобити причини

Дори ако при децата зъбите са поникнали бели, без изменения, родителите трябва строго да следят за изменения на зъбите в бъдеще.

Децата в рисковата група по формиране на различни патологии: кариес, неговите усложнения, а също и травми, които в крайна сметка е възможно да доведат до изменения на цвета на емайла.

Какви фактори могат да доведат до промяна на цвета на зъбите след тяхното никнене?

На първо място, са травми на зъбите, които в периода от 1 до 3 години, са доста разпространени.

Най-често причина са падания или невнимателно отношение с предметите. Удар в зъба може да стане причина за разкъсване на пулпата и пропиване на кръв.