Простатит - какво представлява

Простатит представлява подуване или възпаление на простатната жлеза. Често е болезнена. Простатната жлеза се намира малко под пикочния мехур на мъжа.

При младите мъже простата е с размерите на орех. Обикновено жлезата нараства с напредването на възрастта.

Съществуват няколко вида простатит. Те варират в зависимост от кога са се появили първите симптоми и в какво се изразяват.

Какви са причините

Простатитът е разпространено заболяване сред мъжете, което засяга простатната жлеза и може да предизвика различни неприятни симптоми.

Въпреки че точната причина за развитието на простатит не е напълно ясна, има няколко фактора и условия, които могат да играят роля в развитието на този проблем.

 • Бактериални инфекции: Приблизително 10% от случаите на простатит се дължат на бактериални инфекции. Бактериите могат да достигнат простатата по няколко начина, включително през уретрата, като резултат от инфекция в пикочния мехур или чрез използването на уринарен катетър. Този вид простатит обикновено се нарича бактериален простатит и може да бъде свързан с конкретни видове бактерии като E. coli или Klebsiella.
 • Хроничен небактериален простатит: Повечето случаи на простатит са хронични небактериални простатити, които не са причинени от явна бактериална инфекция. В този случай, причините за възпалението на простатната жлеза могат да бъдат многобройни и сложни. Някои от предполагаемите фактори включват нарушения в имунната система, автоимунни реакции, хормонални дисбаланси и дори повреждания на тъканите около простатата.
 • Генетични фактори: Някои изследвания предполагат, че генетичната предразположеност може да играе роля в развитието на простатит. Ако в семейството ви има случаи на простатит, може да сте по-склонни към развитието на този проблем.
 • Жизнени стилове и хранене: Лоши хранителни навици, недостатъчно физическо движение и дългосрочен стрес могат да увеличат риска от простатит. Захранването богато на наситени мазнини и нискоефективните хранителни практики могат да влияят на здравето на простатата.
 • Други фактори: Други възможни фактори, които могат да допринесат за простатит, включват сексуални травми или травми по време на спорт, които засягат областта на простатата.

Важно е да се отбележи, че причините за простатит са многобройни и често се взаимодействат, като предизвикват симптоми и дисфункции в областта на простатата.

За диагноза и лечение на простатита е важно да се консултирате с лекар или уролог, който може да направи подробно оценка на вашето състояние и да предпише съответното лечение, което да се адаптира към вашия случай.

Редовните прегледи и здравословния начин на живот могат също да помогнат за предотвратяване на простатит и подобряване на общото здраве на простатната жлеза.

Какви са симптомите

Симптомите са почти идентични при повечето форми на възпаление или подуване на простатната жлеза с изключение на острата форма на заболяването и могат да се изразяват в:

 • Чести позиви уриниране, като се отделят малки количества урина.
 • Усещане за парене при уриниране (дизурия);
 • Затруднения при започване на уриниране и прекъсване на потока на урината. По-малко от обичайното отделяне на урина.
 • Чести позиви за уриниране през нощта.
 • Болка или дискомфорт в долната част на гърба, в зоната между тестисите и ануса, в долната част на корема или горната част на бедрата или над пубиса.
 • Болката може да се усили при дефекация.
 • Болка или дискомфорт по време или след еякулация.
 • Болка в главичката на пениса;

При остро възпаление на простатната жлеза симптомите са по-силно изразени и са обикновено висока температура и втрисане.

Симптомите на хроничната бактериална форма на заболяването са по-леки  и могат да се появяват внезапно или постепенно в продължение на седмици или месеци.

Също така симптомите могат да се проявяват и след това постепенно да отшумяват.

Други клинични състояния като например инфекция на пикочния мехур или доброкачествена хиперплазия на простатата могат да доведат до симптоми подобни на тези при простатит.

Лечение

Заболяването се лекува обикновено с антибиотици и други медикаменти, които се изписват от специалист – уролог.

Но можете и само да направите някои неща, които ще ви помогнат да се почувствате по-добре:

 • За облекчаване на болките и възпалението можете да използвате нестероидните противовъзпалителни лекарствени препарати например парацетамол, ибупрофен или аналгин;
 • Правете топли бани на простата като стоите по-продължително време във вана с топла вода приблизително или малко по-висока от температурата на тялото.
 • Ако получите инфекция –вземете си почивка и пийте много течности. Така ще се почувствате по-добре и възстановяването ви ще се ускори.
 • Консумирайте разнообразна храна като наблягайте на храните богати на фибри. Пийте достатъчно вода, за да избегнете запек. А ако имате запек дефекацията ще предизвика силна болка във възпалената простата. Препоръчително е такъв случай да се приема медикаменти с лаксативен ефект т.нар. фекалниомекотители като докузат натрий, като се постига намаляване на болката при изхождане.
 • Избягвайте консумация на алкохол и кофеин както и пикантни храни като люти чушки, чили сосове, кисели краставички и салса особено ако сте забелязали, че те обострят симптомите ви.
 • Опитайте се да овладеете стреса – дишайте дълбоко при възможност, релаксирайте, ако се почувствате стресирани, правете леки упражнения. Стремете се да ограничавате стресовите ситуации, защото стресът и тревожността обострят симптомите.

Лекарствата, които могат да се използват за лечение на простатит са:

 • Медикаменти, които отпускат мускулите по цялото тяло – миорелаксанти или мускулни релаксанти или такива, които въздействат на тонуса на мускулите на простата –алфа блокери.
 • Медикаменти, забавящи увеличаването и подуването на простата – инхибитори на 5-алфа редуктаза.
 • Лекарства, намаляващи тревожността – бензодиазепини като диазепам. Тези лекарства могат да повлияят на мускулите около простата и да направят по-лесно уринирането. Най-добър ефект за пациента се постига, когато приемът им се комбинира с консултации при психотерапевт.