Приемът на противозачатъчни може да има доста скрити последствия, които се отразяват неблагоприятно на ежедневието и на здравето, предупреждават учени.

Жените се отказват по-бързо, когато пият противозачатъчни

Статия на група психолози от Техксаския християнски университет бе публикувана наскоро.

Хана Брадшоу и нейните колеги провеждат серия от експерименти с участието на 324 студентки, част от които приемат най-малко 2 месеца хормонални противозачатъчни, а останалите не приемали 3 месеца и повече.

На девойките дават сравнително прости и по-сложни задачи, изискващи съсредоточаване, внимание и интелектуални усилия – от търсене на различия на 2 сходни картинки до решаване на математически задачи и изготвяне на анаграми.

Участничките, които приемали хормонални противозачатъчни, проявявали много по-малко търпение и упоритост при изпълнение на задачите, бързо се предавали. И в крайна сметка показвали не толкова добри резултати, колкото девойките, които не приемали противозачатъчни.

Получените данни показват, че приемът на хормонални противозачатъчни е свързан с понижено усърдие при изпълнение както на прости, така и на трудни интелектуални задачи.

Това се отразява отрицателно на резултатите, защото тези, които приемат препарати, отделят по-малко време за търсене на решения.

Хормоналните противозачатъчни съвсем не са безобидни, със скрити ефекти

Основното заключение се състои в това, че хормоналните противозачатъчни съвсем не са толкова безобидни.

Техният прием, освен че предотвратява бременност, е свързан и с редица други последствия. За да разберем по-подробно в какво се състоят тези последствия, са необходими допълнителни изследвания.

Брадшоу се позовава на резултати от предходни изследвания, които показват, че жените, приемащи противозачатъчни, са с по-малък брой връзки между невроните в зоните на мозъка, контролиращи изпълнението на интелектуалните задачи.

Това се отразява неблагоприятно на концентрацията, на самоконтрола, на способността за организация и планиране на собствените действия, регулиране на емоциите.

С приема на хормонални противозачатъчни е свързано намаляването на обема на областите на мозъка, отговарящи за памет, способност за обучение, мотивация и внимание.

Първо, става въпрос за хипокампа, на функционирането на който огромно влияние оказва половият хормон естроген, който при прием на противозачатъчни се понижава.