Учени от Кралския колеж на Лондон и на Университета на Кеймбридж във Великобритания сочат колоезденето за най-ефективен начин за избягване на риска от преждевременна смърт.

Проследява се здравословното състояние и начинът на живот на 300 000 души за период от 25 години – от 1991 до 2016 г.

Карането на колело може да ни предпазва от ранна смърт

Оказва се, че в сравнение с тези, които са ползвали автомобил, и тези, които са ходели на работа с колело, нивото на ранна смърт се понижава с 20%, а смъртността от сърдечно-съдови заболявания – с 24%. Също с 16% се понижава смъртността от рак, а броят на случаите на поставена диагноза онкологично заболяване – с 11%.

Разходките били с по-малък ефект от колоезденето. При колоездачите случаите на онкологични заболявания са със 7% по-малко, а връзката между ходене и смъртност от сърдечно-съдови болести и рак не може да се установи с точност.

Според учените, хората, които са принудени да ходят пеша на работа, не могат да избегнат други, неуточнени фактори, които влияят на здравето.

Метро и влак също намаляват риска от преждевременна смърт

Изследователите също наблюдават намаляване на смъртността при пътуващите с метро и с влак. При тази група рискът от преждевременна смърт се понижавал с 10%, а смъртността от сърдечно-съдови заболявания – с 20%, а броят на поставените диагнози рак – с 12%.

Това може да е, заради ходенето до метро станции или жп гари, но пък на тях не им влияят неуточнените фактори, които въздействат на пешеходците.

У нас карането на колело до работа е свързано с редица рискове, които произхождат главно от недостатъчно добрата пътна безопасност. В големите градове не са изградени достатъчно велоалеи, това принуждава тези, които предпочитат да ходят с колело на работа, да излизат на пътното платно като водачи.

Повечето шофьори у нас обаче не се съобразяват и не пазят колоездачите, затова това не е особено предпочитан транспорт до работа, макар и в настоящата ситуация с коронавируса, да е сравнително безопасен.

Още повече, че и времето е топло, не е нужно да се обличаме с няколко слоя дрехи, за да отидем до работното си място.