Популярна американска медия публикува резултатите от изследване на когнитивни изкривявания в областта на интимните отношения.

Целта на проучването била да се установи дали е вярно това, което хората мислят за своите партньори и за себе си в леглото. Според получените данни всички грешат.

Защо всички се надценяваме интимните си умения 

В проучването взели участие повече от 1000 хетеросексуални мъже и жени на възраст от 18 до 75 години, които са имали активен полов живот през последната година. Проучването било проведено миналия месец.

Така например, в хода на един от експериментите участничките в проучването получили 8 снимки на мъже, а мъжката половина от доброволците – 8 снимки на жени с различна степен на привлекателност. От доброволците се искало да оценяват техните сексуални навици и вероятността от заразяване с инфекции, предавани по полов път.

И мъжете, и жените счели за най-умели в леглото най-привлекателните хора от снимките и обратното. Големи съмнения в интимните навици предизвиквали тези, които не били толкова симпатични.

Но което е по-изненадващо, красавците и красавиците се възприемали като по-безопасни що се отнася до заразяване с венерически болести.

Получените данни съвсем не отговарят на реалните, според които колкото по-привлекателна е жената, толкова по-рядко мъжът използва презерватив при интимни отношения с нея.

Мъжете смятат пениса си за по-голям, отколкото е всъщност 

Показателни са и резултатите за дължината на половия член. Мъжете били помолени да направят оценка на дължината на техния еректирал пенис и да я сравняват със средностатистическите данни за обикновения мъж.

На жените била дадена същата задача, но да си спомнят дължината на половия член на своя партньор.

Мъжете оценявали дължината на своя пенис средно на 6.22 инча или 15.8 см, докато според тях на другите мъже е по-малък – 14,4 см. Жените били съгласни с последната стойност и според размерът на пениса на техния партньор е 14,1 см.

Участниците трябвало да направят оценка на собствената си интимна привлекателност. Тези мъже, които си поставяли оценка от 8 до 10, по 10-бална скала, оценявали дължината на своя пенис на 17,2 см. А мъжете, които си давали от 5 до 7,5 точки, определяли размерът на пениса си на 15.5 см.

Учените посочват, че подобно илюзорно превъзходство може да изиграе положителна роля, тъй като повишава мотивацията за среща с противоположния пол.